סוטלאץ'- מעדן אורז מתוק
סולטאג' טעים ונימוח ברוח המסורת הטורקית
המרכיבים ל6-4 מנות:
- ליטר חלב 3%
- 1/3 כוס אורז טחון
- 1/3 כוס סוכר
- 1/4 כפית מלח
- 1/2 כפית תמצית שקדים
- 1 כפית תמצית וניל
- חמאה
- סוכר חום
- קינמון (אפשר)
הוראות הכנה:
-
01.
בסיר כבד מערבבים היטב את האורז, הסוכר והמלח. תוך טריפה מוזגים מעט חלב עד שנוצרת מעין משחה חלקה. מעמידים את הסיר על להבה בינונית ותוך טריפה מתמדת מוזגים לסיר באטיות את שאר החלב. ממשיכים לטרוף ולערבב ומביאים את התערובת לרתיחה.
-
02.
מנמיכים את הלהבה למינימום ועדיין תוך טריפה (טיפה פחות דקדקנית ונמרצת) ממשיכים לבשל כרבע שעה או עד שהתערובת מתחילה להסמיך. מסירים מהאש. ממתינים דקה ומוסיפים את תמצית הווניל ותמצית השקדים. מערבבים.
-
03.
משמנים בנדיבות בחמאה שמונה קעריות עמידות לחום (כמו אלה של קרם קרמל). בוזקים לכל קערית סוכר חום, מנערים ונפטרים מעודפים. מחלקים את תערובת החלב והאורז בין הקעריות.
-
04.
מניחים בתבנית תנור מגבת מטבח נקייה, עליה מסדרים את הקעריות. המגבת מונעת מהקעריות "לטייל" בזמן האפייה. יוצקים אל התבנית מים רותחים עד למחצית גובה הקעריות.
-
05.
מכניסים את התבנית לתנור שחומם ל-150 מעלות ואופים כשעתיים או עד שהחלק העליון של תוכן הקעריות (הוא-הוא הסוטלאג') מזהיב יפה. מוציאים מהתנור. מצננים. מכסים כל קערית בניילון נצמד ומעבירים למקרר לשלוש שעות.
-
06.
לפני ההגשה מעבירים להב סכין סביב הדופן הפנימית של כל קערית. מניחים עליה צלחת הפוכה והופכים את הקערית והצלחת - הסוטלאג' מחליק מן הקערית אל מרכז הצלחת. המסורת הטורקית מבקשת לבזוק מעט קינמון ולהגיש עם קונפיטורה של פירות: שזיפים שחורים של העונה, למשל, או פירות יער (שאותה מכינים מפירות יער קפואים). מי שלא אוהב את טעמי הקינמון, משוחרר מהמצווה הזאת. הסוטלאג' יהיה נפלא גם בלי קינמון.