עוגת גבינה עלתה על טיסה: ככה מכינים עוגות גבינה מסביב לעולם
כולם מכירים את עוגת הגבינה הבאסקית שהגיעה אלינו מספרד, אבל האמת היא שיש עוד עשרות סוגים של עוגות גבינה, וכל אחת מהם מביאה איתה את הטעמים הייחודיים של המדינה שממנה היא מגיעה. בואו נצא לטיול טעמים מסביב לעולם, ונכיר מקרוב חמש עוגות גבינה פופולריות
עוגת הגבינה היא קינוח פופולרי ואהוב, אבל מאז הדגם הקלאסי של בסיס פירורים ומילוי קרמי קרו הרבה שינויים ושדרוגים. היום כבר אפשר לפגוש עוגות בשלל מרקמים, טעמים וצורות. עוגות גבינה אפויות, קרמיות, אווריריות או לחות ואפילו עם תבלינים מיוחדים מרחבי הגלובוס. כל תרבות הוסיפה את הטוויסט הייחודי שלה לעוגה הקלאסית הזו, והפכה אותה למנה מגוונת ומרתקת.
עוגת גבינה ניו יורקית (New York Cheesecake)
עוגת גבינה ניו יורקית היא אחת מעוגות הגבינה המוכרות ביותר בעולם, בזכות המרקם העשיר והקרמי שלה והקוטר הקטן, יחסית. כאן בישראל מכינים אותה עם גבינת שמנת נפוליאון, שנותנת לעוגה את הקרמיות הייחודית שלה, וכמובן עם שמנת אורגינל של פעם 27%. התחתית עשויה מבסיס ביסקוויטים גרוסים עם חמאה, שמוסיפים לה קראנץ' מעודן, ומחליפים בהצלחה את עוגיות גרהם שמהן מכינים את בסיס העוגה המקורי. הטעם החלק והמרקם הסמיך שלה הפכו אותה לאייקון קולינרי עולמי.
אי אפשר לדבר על עוגת גבינה אמריקאית בלי לציין את הצ'יזקייק פקטורי, רשת שפעילה כבר יותר מ-50 שנים, עם יותר מ-200 סניפים, שמגישה תפריט שלם, אך ידועה בזכות עוגות גבינה גדולות ומפנקות. העוגה הקלאסית משלבת שמנת מתוקה ובסיס ביסקוויטים (כן, כמו עוגת גבינה ניו יורקית קלאסית) אבל תוכלו למצוא גם עוגות מוגזמות עם עוגיות שוקולד צ'יפס, אוכמניות, חמאת בוטנים, פאדג' ואפילו יש אננס, למי שאוהבים.
רוצים ליהנות מעוגת הגבינה הניו-יורקית הקלאסית שמשלבת גבינה לבנה 5%? דאגנו לכם גם למתכון.
עוגת גבינה יפנית (Japanese Cheesecake)
לעוגת הגבינה היפנית אין איזשהו שם מתוחכם בשפת המוצא. היא נקראת פשוט "סופרה (סופלה) צ'יזקייק". אנחנו קוראים לה פשוט "עוגת גבינה יפנית", והיא ידועה בתור עוגת גבינה רכה ורוטטת, ולמרות שבהכנה שלה משתמשים בגבינת נפוליאון, שהיא גבינה שמנה, היא יוצאת קלילה כמו ענן – הרבה יותר מהגרסה הניו יורקית. המרקם שלה יכול להזכיר לכם קצת פנקייק רך, אבל ההכנה שלה מתוחכמת יותר ולכן מגיעה לתוצאה טובה הרבה יותר. מה שנותן לעוגה את האופי האוורירי שלה הוא ההקצפה של החלבונים לקצף רך ואפייה בתוך תבנית כפולה. אל תשכחו לצלם סרטון עוגה רוטטת לסטורי.
עוגת גבינה באסקית (Basque Cheesecake)
עוגת הגבינה הבאסקית מגיעה מחבל הבאסקים שבספרד, והפכה בשנים האחרונות לפופולרית במיוחד. בזכות אפייה בטמפרטורה גבוהה, העוגה הבאסקית מקבלת קרום כהה ואפילו מעט שרוף, בעוד שהמרכז שלה נשאר רך וקרמי. את בלילת העוגה מכינים עם גבינת נפוליאון ומוזגים אותה לתבנית נמוכה ורחבה – מה שמאפשר לעוגה להגיע למרקם עשיר ויציב. למרות זאת, לא מדובר בעוגה "ממושמעת", אלא בעוגה שאפשר לצפות ממנה לקרוס ברגע שחותכים ומגישים אותה. ובעצם, אין מה להתרגש, כי יש מי שיגידו שדווקא בהגשה המרושלת טמון סוד היופי וההצלחה שלה.
עוגת גבינה פולנית (Sernik)
הסרניק הפולנית היא עוגת גבינה עשירה ומלאת טעם, המבוססת על גבינת קוטג' 9% טרייה. יש לה מרקם רך ונימוח, וטעם חמצמץ עדין, שמגיע מהקוטג' ומהשמנת החמוצה שבתוכה. אפשר לגוון את הסרניק ולהכניס לתוכה פירות יבשים, צנוברים או פירורים, המוסיפים עומק לטעם. אפשר לתת לה ניחוח של תפוזים, לצפות אותה בשוקולד או לקשט בפירות יער טריים. אם חשבתם שלקולינריה הפולנית יש סטנדרטים חיוורים – שכחו ממה שאתם יודעים. הסרניק שוברת את המיתוס הזה, ובגדול!
עוגת גבינה ישראלית
מעטים המאכלים שאפשר להגיד עליהם שהם ישראליים באמת. אבל עוגת גבינה פירורים היא קלאסיקה ישראלית של ממש. זו כנראה העוגה האהובה ביותר במטבחים בישראל, כבר כמה עשורים. מכינים אותה עם הגבינה הכי ישראלית שיש – גבינה לבנה 9% של תנובה. זו עוגה צחורה ורכה שמשלבת מרקם קרמי ועשיר עם פירורים שמתחילים בקראנצ'יות ומיד נמסים בפה. הבסיס יכול להיות פירורי ביסקוויטים או בצק פריך, והעוגה בדרך כלל נאפית בתבנית גבוהה למדי, כדי להדגיש את הניגוד בין שני המרקמים.
בעשור האחרון זוכה לחיבת הקהל הישראלי עוגת גבינה לוטוס, שהיא בעצם סוג של וריאציה מעניינת על בסיס העוגה הקלאסית. היא "עשתה עלייה" לישראל אי שם בתחילת המאה ה-21, כשעוגיות לוטוס המפורסמות הגיעו לרשתות השיווק, ושודרגה בהמשך, כשנולד הממרח התואם.
בין אם אתם מעדיפים את העושר של הניו יורקית, את הקלילות של היפנית או את הטעם המיוחד של הפולנית, יש עוגת גבינה לכל אחד. בפעם הבאה שאתם מתכננים טיול קולינרי, אל תשכחו לכלול כמה מהקינוחים המיוחדים האלה ברשימה שלכם, וכשאתם מחפשים עוגת גבינה, זכרו שיש מגוון רחב של סוגים שניתן לנסות ולטעום. כל עוגת גבינה מביאה איתה מסורת, תרבות וטעמים ייחודיים. לכם רק נותר לבחור מתכון מנצח ולצאת לדרך.