מסביב לטאבון: איך להפוך את הטאבון לחוויה משפחתית

הטאבון הוא לא רק מכשיר לאפייה – הוא לב החצר והלב של הארוחה. רעיונות לאירועי סוף שבוע משפחתיים, עם הטאבון במרכז.

מאת: מיכל אברמוביץ'
מסביב לטאבון: איך להפוך את הטאבון לחוויה משפחתית

הטאבון מתחיל להתחמם כבר ביום שישי אחרי הצהריים. ריח העץ הנשרף מתערבב עם צחוק הילדים, שמגלגלים כדורי בצק קטנים על השולחן. ההורים חותכים ירקות, מכינים רטבים ותוספות, וכל הבית נרגש לקראת ערב שבו כולם נפגשים סביב הלב הפועם של הבית – הטאבון.

הקסם של הטאבון הוא לא רק ביכולת שלו להפיק טעמים עשירים ולהעניק קראסט מושלם לכל מאפה, אלא בזה שהוא מושך את כולם לשתף פעולה. ההכנות עצמן הופכות לטקס משפחתי: הילדים בוחשים רטבים, מפזרים קמח בהתלהבות, ההורים משגיחים, וכל אחד מוצא את מקומו בתהליך.

זהירות – טאבון בטמפרטורה גבוהה!

הטאבון מגיע לטמפרטורות גבוהות במיוחד – לעיתים יותר מ-400 מעלות – מה שמאפשר לאפות פיצות ופוקאצ’ות במינימום זמן, עם תוצאה שמזכירה פיצריות איטלקיות אמיתיות. החום העז מעניק למאפים טעם מעושן וקראסט קריספי שלא ניתן להשיג בתנור ביתי רגיל. הטמפרטורה הזו לא סלחנית: אין מקום לטעויות של זמן, כי כמה שניות נוספות עלולות לשרוף את הבצק. וגם מהכיוון השני – הבדל של כמה שניות עלול להשאיר אתכם עם בצק חי. הדיוק הופך כל סבב לאתגר מרתק ולחוויה מלמדת – כזו שאי אפשר באמת “להתרגל” אליה, וכל פעם גורמת לתחושה חדשה ומרגשת.

פיצות אישיות: חוויה יצירתית לכל אחד

הפיצה היא גולת הכותרת של כל ערב טאבון. כדי להפוך את הארוחה לחוויה, פותחים עמדת תוספות מגוונת עם כמה סוגים של רוטב (עגבניות, שמנת, פסטו), גבינות בכמה מרקמים (מוצרלה, בולגרית, צהובה), ירקות קצוצים, פטריות, תבלינים כמו אורגנו ובזיליקום, ואפילו הפתעות כמו זיתים או פלפלים חריפים. כל אחד מבני המשפחה בוחר את הקומבינציה המושלמת מבחינתו, מרכיב את הפיצה האישית ושולח אותה לטאבון. רגעי ההמתנה הקצרים עד להוצאת הפיצה הלוהטת הם הזמן המושלם לשתף ציפיות, לספר חוויות מהשבוע או פשוט לצחוק יחד.

איזו פיצה הכי מתאימה לאפייה בטאבון

רגע, אבל איזו פיצה הכי טובה להכנה בטאבון? יש מי שאומרים שהפיצות נולדו לטאבון.

פיצה נפוליטנית בטאבון – קלאסיקה איטלקית מושלמת

האמת היא שזו לא סתם קלישאה: הפיצה המסורתית של נאפולי, שהגדירה את חוקי הפיצה האיטלקית, נאפית בטאבון אבן לוהט המגיע ל-450 מעלות ויותר, מה שמאפשר לקבל קראסט פריך מבחוץ ורך ואוורירי מבפנים בזמן קצר במיוחד. החום העז יוצר כתמי חריכה שחורים (“leoparding”) שנחשבים סימן ההיכר של פיצה משובחת, ויודעי דבר טוענים שללא טאבון אי אפשר לשחזר את המרקם והטעם המקוריים.

טאבונים ביתיים מאפשרים היום לשחזר את החוויה הזו בצורה נגישה: האבנים שומרות על חום גבוה יציב, והבצק מגיב במהירות – כך שהפיצות שנאפות בטאבון מקבלות קריספיות בשוליים ומרכז נימוח כמו במסעדה. לסגנון הנפוליטני הקלאסי מומלץ להשתמש בבצק דק עם מעט שמרים, רוטב עגבניות פשוט, מוצרלה טרייה, בזיליקום טרי וזרזיף שמן זית.

פיצות בסגנון ניו-יורקי – עבות, עשירות ומפתיעות

למי שאוהב לשחק עם טעמים, אפשר לאפות גם פיצות בסגנון ניו-יורקי עם בסיס עבה יותר ותוספות עשירות כמו פפרוני, ירקות קלויים או גבינות מיוחדות.
כך או כך, הפיצה בטאבון לא דומה לשום פיצה בתנור רגיל – והיא הסיבה העיקרית לכך שהטאבון הפך בשנים האחרונות לאטרקציה מרכזית בחצרות משפחתיות בארץ ובעולם.

תוכלו להמשיך להשתמש במתכון שאתם רגילים אליו, אבל אם בא לכם לגוון – הנה מתכון של בצק לפיצה ביתי ומעולה.

פוקאצ’ות משותפות: לנשנש יחד מהלב

פוקצ’ה היא האחות הפשוטה אך הממכרת של הפיצה, ומושלמת לשיתוף. אחרי שכל אחד כבר נהנה מהפיצה האישית שלו, אפשר למתוח בצק גדול על משטח מקומח, למרוח אותו בשמן זית בנדיבות ולפזר מעל רוזמרין טרי, שום כתוש ומלח גס. הפוקאצ’ה נאפית בתוך דקות ספורות בטאבון הלוהט, מתנפחת, מזהיבה ומפיצה ריח מטורף. חותכים לרצועות עבות ומגישים במרכז השולחן עם מטבלים כמו טחינה, גבינת שמנת או ממרח עגבניות מיובשות. השיתוף סביב הפוקאצ’ה יוצר רגעי “נשנוש” שמושכים את הארוחה לעוד זמן איכות משותף.

אופציות קלילות ושוברות שגרה למי שמעדיפים להפחית בפחמימות

כמעט כולם אוהבים פיצות, אבל יש מי שמקפידים על תזונה שמגבילה אותם ולא כוללת פיצות. החדשות הטובות הן שגם הם יכולים ליהנות! גם אם אתם מנסים לשמור על תפריט מאוזן ולא להעמיס בפחמימות, הטאבון יכול להציע פתרונות טעימים ובריאים: במקום בצק, אפשר להכין ירקות אפויים – קישואים, חצילים או פרוסות כרובית – לתבל בשמן זית, עשבי תיבול ומעט מלח, ולהכניס לטאבון עד לקבלת קראסט קלוי וטעם מעושן משגע. נוסף לזה, אפשר להכין פיצות על בסיס “קראסט” דק במיוחד מקמח כוסמין שנחשב קל יותר לעיכול, או מקמח שקדים שיש בו פחות פחמימות מאשר בקמח חיטה. מי שמעדיף להימנע גם מתחליפים, יכול אפילו להכין פיצה כרובית, ולשמור על תוספות בריאות כמו גבינות רזות, רטבים על בסיס עגבניות טריות, הרבה ירקות ועלים ירוקים. כך אפשר ליהנות מהחמימות והקסם של הטאבון – בלי לוותר על הרגלי האכילה שלכם.

קינוחים בטאבון – למי זה מתאים ומה אפשר להכין?

קינוח מהיר משאריות בצק

למה לעצור במלוח, כשאפשר להפוך את הטאבון גם לממלכת הקינוחים? אחרי כל הפיצות והפוקאצ’ות, זה בדיוק הזמן להפוך את שאריות הבצק למעדנים מתוקים שכל המשפחה תאהב. דרך פשוטה ומנצחת היא למרוח את הבצק בממרח שוקולד, קרם לוטוס או חמאת בוטנים, לגלגל לרול קטן ולשלוח לטאבון. החום העז יוצר תוך דקות ספורות גלילה חמה ומבעבעת, עם שוליים קריספיים ומרכז רך ונמס – תענוג שאי אפשר לעמוד בפניו.

פיצה מתוקה עם אגוזים ופירות

למי שמחפש חוויה קצת אחרת, אפשר להכין “פיצה מתוקה”: למרוח את הבצק בחמאה רכה, לפזר אגוזים קצוצים (פקאן, אגוזי לוז או שקדים), מעט קינמון וסוכר חום, ולאפות כמה דקות בלבד עד שהשוליים מזהיבים והממרח מתחיל לבעבע. כשהפיצה יוצאת מהטאבון, אפשר להוסיף זיגוג של סירופ מייפל או דבש, כמה קוביות פירות עונתיים כמו תפוח, בננה או אגס, ואפילו כדור גלידה קרה למי שרוצה לשדרג לגמרי את החוויה.

קינוחים קלילים בטאבון עם פירות

רוצים קינוח קליל יותר? אפשר לסדר פרוסות אננס, תפוחים או אפרסקים על תבנית או על רשת קטנה, לצרוב בטאבון לזמן קצר עד שהן מתקרמלות מעט, ומקבלות פסי צריבה יפהיפיים, ולהגיש עם יוגורט קר, טחינה גולמית או גבינת ריקוטה לקינוח מרענן ומאוזן יותר.

קינוחים כפעילות משפחתית

היתרון הגדול של קינוחים בטאבון הוא לא רק הטעם, אלא גם ההנאה שבהכנה: הילדים יכולים למלא ולגלגל, המבוגרים יכולים לפקח על זמן האפייה, וביחד נוצר רגע אחרון מושלם של שיתוף לפני שסוגרים את הערב המתוק הזה.

 “שבת טאבון” – יצירת מסורת משפחתית

אם כבר השקעתם בטאבון ובניתם חוויות סביבו, למה לא להפוך את זה למסורת קבועה? “שבת טאבון” – ערב שישי או בוקר שבת, שבהם כל המשפחה מתכנסת, מדליקה את הטאבון ויוצרת יחד ארוחה – אירוע שיכול להפוך לחלק בלתי נפרד מהשגרה. זו הזדמנות לעצור את מרוץ השבוע, להתחבר מחדש, ליהנות מאוכל טוב ובעיקר מהזמן המשותף. כל שבת טאבון כזו תהפוך לזיכרון משפחתי מתוק במיוחד.

לסיכום

הטאבון הוא לא רק כלי לאפייה – הוא לב פועם של חוויה משפחתית, שמחברת בין טעמים, מגע, ריחות וזמן איכות אמיתי. בין אם אתם אופים פיצות, פוקאצ’ות, ירקות קלויים או קינוחים מתוקים – עצם ההכנה המשותפת, המשחק בתוספות, הצחוק סביב השולחן והרגעים הקטנים הם מה שהופך את הארוחה הזו לבלתי נשכחת. תנו לטאבון להפוך גם אצלכם למסורת של סוף שבוע – טקס של חום, שיתוף ושמחה.

מסביב לטאבון: איך להפוך את הטאבון לחוויה משפחתית

מתכונים נוספים שכדאי לטעום

אתר תנובה עושה שימוש בכלי ניטור, דוגמת קבצי cookie, של תנובה ושל צדד שלישי. המשך גלישה מהווה הסכמה לשימוש בכלים אלה.

פרטים נוספים ניתן למצוא במדיניות הפרטיות שלנו.