11 דברים שאפשר לעשות עם בראוניז
שיחה צפופה עם בר עזרא, שהבראוניז קונפטי שלו שברו את הרשת, בה חולק את הטיפים שלו לבראוניז שוקולד מושלמים ועוד טריקים להפתעות טעימות ומרשימות

אם הגעתם לכאן, יש סיכוי שאתם רוצים להכין בראוניז הצגה, ותיכף תקבלו מגוון הצעות הגשה, אבל אולי גם תרצו להכיר את ההיסטוריה של הקינוח ההיסטרי? מסתבר שהכל התחיל במקרה במלון פאלמר האוס בשיקגו. השפית ברטה פאלמר ביקשה מהקונדיטור שלה להכין קינוח קטן וקומפקטי שיתאים לארוחות צהריים של נשים "יפות ונכונות" בתערוכה העולמית של שיקגו. התוצאה הייתה עוגת שוקולד דחוסה וגבוהה יותר מעוגייה רגילה, אך נמוכה מעוגה – מה שהפך במהרה לבראוניז המוכרים לנו היום. השם "בראוניז" ניתן להם בשל צבעם החום העמוק.
ספוילר: המפתח להכנת בראוניז מושלמים טמון במרקם הייחודי שלהם – הם צריכים להיות לחים ועשירים מבפנים, עם קרום דק ופריך מלמעלה. המתכון הבסיסי כולל שוקולד מריר, חמאה, ביצים, סוכר וכמות קטנה יחסית של קמח. הסוד טמון בזמן האפייה – אפייה ממושכת מדי תהפוך אותם ליבשים מדי, בעוד שאפייה קצרה מדי תשאיר אותם בלתי אפויים במרכז. הבראוניז המושלמים צריכים להיות מעט רכים כשמוציאים אותם מהתנור, שכן הם ממשיכים להתייצב בזמן הצינון. היום קיימים אינספור וריאציות למתכון הקלאסי, מבראוניז עם אגוזים ועד גרסאות טבעוניות וללא גלוטן.
אישית, מבחינתי מדובר אחד הקינוחים הכי טעימים שיש, כשהמרקם שלו משתנה בהתאם לכמות החמאה, השוקולד והקמח במתכון. חשבו מראש איזה בראוניז אתם רוצים ובחרו במתכון בהתאם. מרתה סטיוארט היא ההשראה שלי והיא אלופת הבראוניז. אני מעניק טוויסט ישראלי קליל יותר, עם פחות חמאה.
הנה כמה טיפים שתמיד נכונים לגבי בראוניז:
- הקפידו על ערבוב מינימלי, כדי לא לפתח גלוטן
- אפו בהתאם להוראות – הם נאפים גם כשהם מתקררים ולא רק בזמן האפייה
- קררו לפני החיתוך כדי לקבל קוביות מושלמות
- רגישים לגלוטן? אפשר להכין בראוניז ללא קמח אבל קחו בחשבון שהתוצאה תהיה פאדג'ית ודקיקה
- אל תוותרו על הקקאו
- שלבו כמות ביצים לפי המתכון – אל תחסכו בביצים, היצמדו למתכון אחרת הבראוניז יהיו "אבן"
איך להפוך את הבראוניז לפרווה, כך שתוכלו לשלב כקינוח לארוחה בשרית?
שומרים כשרות? נמנעים מחלב? הפתרון הפשוט ביותר הוא להחליף את החמאה בשמן קוקוס בכמות שווה.
הנה עוד כמה תחליפים לחמאה:
- שמן צמחי
- רסק תפוחים (פתרון שאני מחבב במיוחד)
- טחינה גולמית או חמאת אגוזים יעניקו טעם שומשומי לבראוניז, שלא כולם אוהבים.
לפני שיוצאים לדרך – אל תתפשרו על בחירת השוקולד
שוקולד מריר הוא הבחירה המושלמת – הוא מעניק טעם עמוק ועשיר, ותוספת הקקאו מעשירה אותו. התוצאה פאדג'ית כהה ונימוחה.
#1 בראוניז קורנפלקס
תוספת קורנפלקס שאתם אוהבים (נסו את הקלאסי) וקרמל מעשיר את הטעם והמרקם של הבראוניז ולוקח אותם לליגה חדשה. לדעתי אלו הבראוניז הכי רכים וטעימים שתכינו בחיים! אל תתפשרו ותוסיפו מעל שכבה פריכה של קרמל לתוצאה מושלמת. אני משלב סוכר, שמנת וחמאה כדי ליצור תערובת קרמלית בה אני עוטף את הקורנפלקס ומניח מעל הבראוניז. רק תשגיחו על הקרמל, שלא יישרף יתר על המידה.
#2 בראוניז קרמל מלוח
קרמל מלוח הוא שידוך נפלא לבראוניז קלאסיים – המליחות תאזן את מרקם הטעמים שלו.
#3 בראוניז בצק עוגיות
הכינו בראוניז לפי מתכון שאתם אוהבים והכינו בצק עוגיות – ואז אפשר לגשת להרכבת הבראוניז, בשכבות נפרדות. כן, מדובר בקינוח מושחת במיוחד, רק אל תשכחו להוסיף קצת מלח כדי לאזן את הטעמים לכדי שלמות.
#4 עוגיות אוריאו לשדרוג הבראוניז
הן טעימות וגם אסתטיות – עוגיות העוריאו מוסיפות עניין לבראוניז. פשוט הכינו בראוניז כרגיל וסדרו מעל התערובת את העוגיות. תוכלו להכניס את עוגיות האוריאו בשלמותם, כך שעל כל ריבוע בראוניז תופיע עוגיות אוריאו. אל תחששו לשלב את העוגיות מעל הבראוניז. בד"כ אופים בראוניז במעלות נמוכות, ששומרות על המרקם הפאדג'י שלהן, כך שהעוגיות נשמרות ולא נשרפות.
#5 בראוניז יומולדת
פזרו סוכריות קונפטי במרכז הבראוניז ותערובת עוגיות לוטוס מפוררות – שמפתיעות בחיתוך. זה המתכון הוויראלי מהראשונים שפירסמתי ששבר את הרשת ועד היום אנשים מודים לי עליו.
#6 זלפו חמאת בוטנים
החיבור בין השוקולד לחמאת הבוטנים הוא קלאסי ומעולה, זלפו את חמאת הבוטנים, "קשקשו" עם שיפוד ותקבל דוגמה יפה וטעם מעולה.
#7 שוט קפה למבוגרים שמבינים
תוספת מנת אספרסו תעמיק את טעמי הבראוניז ותשדרג אותו.
#8 שוקולד אקסטרא מתוק לילדים שאוהבים
מעדיפים טעמים מתוקים? אפשר לשלב 2 סוגי שוקולד. 100 גרם שוקולד מריר ו-100 גרם שוקולד לבן יעניקו טעם יותר מתוק, למי שפחות מתחברים לטעמי השוקולד העשירים. יכול להתאים במיוחד לילדים.
#9 שילוב חטיפי שוקולד בבראוניז
הם יכולים להשתלב כהפתעה במרכז הבלילה ולהעניק לבראוניז טעמים ומרקמים חדשים. הסניקרס הוא בחירה קלאסית אך תוכלו לבחור בכל חטיף שאתם אוהבים.
#10 הפכו את הבראוניז לבלונדיז
החליפו את השוקולד בשוקולד לבן ותקבלו בלונדיז מרשימים וטעימים.
#11 השתמשו בבלילת הבראוניז למגוון מתכונים
בלילת הבראוניז מושלמת למגוון שימושים ואפשר לקחת אותה לשימוש במתכונים אחרים; במקום לשלב נוטלה בעוגות שמרים אני משלב מלית בראוניז. הבלילה יכולה להשתלב גם בעוגות ספוג פשוטות ולשדרג אותן.
