אל דנטה: מה זה אלדנטה ואיך רוכשים את מיומנות הבישול? | השף הלבן

אל דנטה: מה זה אלדנטה (al dente) ואיך רוכשים את מיומנות הבישול?

במקומות שונים בעולם ישנן מסורות קולינריות שונות, המתבטאות במצרכים בהם נעשה שימוש וגם בשיטות הבישול עצמן. עולם האוכל האיטלקי ידוע היטב בכל העולם כולו, הודות למאכלים אהובים כמו פסטה, פיצה או לזניה. אחת משיטות הבישול המוכרות ביותר ממדינה זו היא האלדנטה, שיטת בישול ייחודית לאיטלקים. במאמר זה נלמד מהי שיטת בישול זו, כיצד משתמשים בה ואילו מנות מכינים באמצעותה.

מאת: עורך השף הלבן
אל דנטה

מהו בישול אל דנטה?

המושג אל דנטה מגיע מהשפה האיטלקית ומשמעותו המילולית היא "על השן". הוא מתייחס למעשה של שיטת בישול הקשורה בבישול של פסטה, אורז או ירקות, אותם מבשלים עד להשגת מרקם יציב ומעט קשה, כך שניתן יהיה לנגוס במאכל. שיטה זו נפוצה מאוד במטבח האיטלקי והיא צברה פופולריות גדולה ברחבי העולם, בשל היכולת שלה לחזק טעמים וליצור חווית אכילה מהנה.

 

כיצד משיגים את מרקם האלדנטה?

אם אתם רוצים להצליח ליצור מרקם אלדנטה במאכלים אותם אתם מכינים, ישנם מספר דגשים אליהם יש לשים לב. ראשית, שימו לב כי אתם משתמשים בחומרי גלם איכותיים, בין אם מדובר בפסטה, אורז או ירקות. מרכיבים טריים וברמה גבוהה יאפשרו הגעה למרקם הרצוי ביתר קלות.

 

דגש שני אליו יש לשים לב הוא לקרוא את הוראות הבישול שעל אריזות המוצרים. למעשה, אנו רוצים לבשל את המרכיבים למשך פחות זמן מהזמן המצוין על גבי האריזה, כדי לקבל תוצאה מבושלת אך עדיין מעט קשה. לשם כך, עליכם לדעת מהו הזמן הנדרש לבישול מלא של המרכיבים.

 

כמו כן, לפני שאתם מפסיקים את הבישול, בדקו את המרקם של המרכיבים אותם אתם מבשלים, כדי לוודא שאכן התקבל מרקם האלדנטה הרצוי. המרקם צריך להיות יציב אך לא קשה מאוד. בנוסף, בבישול עם מים הקפידו לסנן את המרכיבים מיד עם סיום הבישול כדי למנוע בישול נוסף. מומלץ במקרים מסוימים להשרות את המרכיבים במי קרח, כדי להפסיק את הבישול לגמרי.

 

אילו מאכלים מומלצים להכנה בשיטת האלדנטה?

בדרך כלל שיטת הבישול אל דנטה מוכרת בעיקר כאשר מדובר בהכנה של פסטה, אך שיטה זו יכולה להיות מיושמת גם בבישול של מאכלים אחרים. הינה מספר מאכלים מומלצים להכנה בשיטת אלדנטה.

 

ראשית, נתחיל בכל זאת מהפסטה, שכן היא הכוכבת האמיתית של האלדנטה. פסטות כמו פטוצ'יני, ספגטי או פנה, יהפכו למשובחות בזכות שיטת הבישול הזו. המרקם המעט קשה יאפשר לפסטה להחזיק את הרוטב בצורה טובה יותר, כך שתתקבל מנה הרמונית ושילוב מדויק של טעמים.

 

עוד מאכל איטלקי אותו מומלץ להכין בשיטה זו הוא הריזוטו. אם אינכם מכירים את המנה מדובר במאכל העשוי מאורז אותו מבשלים לרוב בציר ונהוג להוסיף לו גם כמות נדיבה של פרמזן, אך ניתן להעשיר אותו גם בתוספות רבות אחרות כמו פטריות, דלעת או ארטישוק. אורז במידת עשייה אל דנטה הוא הכרחי להכנה של מנה מוצלחת באמת. גרגרי האורז צריכים להתבשל עד אשר הם נעשים רכים מבחוץ, כאשר במרכזם הם עדיין מעט קשים. מרקם זה ייצור מנה קרמית ויוקרתית במיוחד.

 

אולי תופתעו לגלות כי גם בישול של מאכלים כמו קינואה, אורז או בורגול יכול להיעשות בשיטת האל דנטה. שיטה זו יכולה להוסיף למנות המשלבות את המרכיבים הללו מרקם הרבה יותר מעניין ומהנה לאכילה.

 

כפי שציינו קודם לכן, ישנם ירקות כמו אספרגוס, ברוקולי או שעועית ירוקה, אותם ניתן ואף מומלץ להכין במרקם אלדנטה. באמצעות שימוש בשיטה זו תשיגו מרקם הרבה יותר פריך ומרענן וגם המראה של הירקות יהיה נאה יותר. מרכיבים אלה יכולים להוסיף המון למאכלים כמו מוקפצים, סלטים ופסטות. ואם כבר הזכרנו מוקפצים, גם הם יוכלו להיעזר בשיטה, לקבלת מרקם הרבה יותר מענג של כל הירקות במנה.

 

לסיכום, בישול בשיטת אל דנטה יכול להתאים למנות המשלבות פסטות, אורז, ירקות ועוד. נהוג להשתמש בשיטה בהכנה של מגוון מאכלים ויש סיבה לכך שמדובר בשיטה אשר שומרת על הפופולריות שלה לאורך שנים רבות כל כך. אם טרם התנסיתם באופן ההכנה הזה אנו בהחלט ממליצים שתעשו כן, בפעם הבאה בה תכינו את הפסטה האהובה עליכם או ריזוטו מפנק.

אל דנטה

מתכונים נוספים שכדאי לטעום

אתר תנובה עושה שימוש בכלי ניטור, דוגמת קבצי cookie, של תנובה ושל צדד שלישי. המשך גלישה מהווה הסכמה לשימוש בכלים אלה.

פרטים נוספים ניתן למצוא במדיניות הפרטיות שלנו.