לזניה - כל מה שלא ידעתם עליה!

כל מה שלא ידעתם על לזניה

בואו נדבר על לזניה – אחד ממאכלי הפסטה הנפוצים ביותר בעולם, בשלל גרסאות וצבעים שחלקן רחוקות שנות אור מאותה לזניה מקורית שהגיעה אלינו במקור מאיטליה. מאיפה היא הגיעה אלינו, מה מקור השם לזניה ומהן הגרסאות המוכרות והאהובות שלה? כל התשובות מחכות לכם בפנים

מאת: עורך השף הלבן
כל מה שלא ידעתם על לזניה

חג שבועות משלב בצורה מושלמת בין שני דברים אהובים עלינו
במיוחד: פחמימות וגבינות. נדמה שסוף סוף יש חג יהודי שנותן את הבמה לגבינות מכל
הסוגים ובכל הצורות: שמנות ורזות, בתוך מאפה חם ומלוח או דווקא על סלט קר ומרענן.
לצד הגבינות, מככבות, בדואט מושלם, סוגי הפחמימות למיניהן: החל מפסטות דרך פשטידות
ומאפים ועד לחמים מיוחדים. ובחג שמקדש את השילוב המושלם בין פחמימות לגבינות, בואו
נדבר על לזניה!
  אותו מאפה מלוח שהרבה פעמים נבלע מאחורי גל תשומת הלב של
הפיצות, הפשטידות ואפילו הפסטות הפשוטות.

הלזניה היא סוג של דפי פסטה שטוחים ורחבים שעליהם מבוסס מאכל
שכבות איטלקי המוכר בשם "לזניה". אותם דפי פסטה עשויים בצק מקמח דורום,
קמח לבן וביצים, יש המשערים שצורתם הרחבה והשטוחה היא הצורה המקורית של כל הפסטות
שאנחנו מכירים כיום. הלזניה המקובלת והמוכרת בעולם כיום היא לזניה עם בשר – העשויה
מעלי פסטה אשר ביניהן מפרידות שכבות ראגו של תערובת בולונז עם רוטב בשמל. הלזניה
שאנחנו מכירים כאן בישראל היא לזנית העגבניות שהגיעה אלינו במקור מנאפולי שבאיטליה
והיא כוללת רוטב עגבניות בצירוף גבינת מוצרלה קולקשן. אך גם הלזניה המסורתית שהגיעה אלינו
מאיטליה השתנתה, השתדרגה והצליחו ליצור לה עוד שלל גרסאות, שילובים וטעמים: רוטב
בשמל לבן, רוטב עגבניות, שילובים שונים של ירקות וצבעים החל מעגבניות טריות,
פטריות, בטטות ועוד ועוד. 

על
אף שנהוג לחשוב שמקור הלזניה הוא באיטליה, תתפלאו לגלות שיש כמה גרסאות סותרות: יש
הגורסים שיש לייחס אותה ליוון העתיקה, כאשר השם לזניה נגזר מהמילה היוונית "
Laganon", שהיא השם של
הצורה הידועה הראשונה של פסטה. ה-
Laganon לא הייתה לזניה כפי
שאנחנו מכירים אותה כיום, אך היא הייתה מורכבת משכבות של פסטה ורוטב. המאכל קיבל
את השם הזה בגלל השיטה בה הוא נוצר ולא עבור המרכיבים. תיאוריה אחרת גורסת כי מקור
השם הוא מהמילה היוונית "
Lasana" שפירושה סיר,
שגרסתה הלטינית "
Lasanum" נלקחה על ידי הרומאי כדי ליצור קשר
בין המנה לבין הכלי בו הוכנה. עם השנים, מדינות רבות התחבטו ביניהן על התואר ממציאת
מתכון הלזניה הראשון – כמובן שאיטליה טוענת שהיא הייתה הראשונה ובאמת צריך לזקוף
לזכותה את הלזניה ה"מודרנית" עם השכבות הטעימות. אך למעשה, חוקרים
בבריטניה מצאו ספר בישול עם מתכון לזניה עוד משנת 1390, מה שמעמיד בספק את טענותיה
של איטליה.
אנחנו אומרים – מדינות יקרות, מה שהיה –
היה, בואו נניח לעבר לשקוע, העיקר שכולנו נהנים מהטעם הנפלא של הלזניה!

כאמור, ללזניה שלל מתכונים וגרסאות, כאשר הקלאסית וההכי
מוכרת היא הלזניה עם רוטב עגבניות בשילוב רוטב בשמל. אבל מה שהכי יפה בה הוא שאין
שחור ולבן: אם רוצים אפשר להכין לזניה עם רוטב עגבניות בלבד, רוטב בשמל לבד או
השילוב ביניהם. רוטב בשמל הוא אותו רוב לבן וסמיך שמקרים לנו הרבה מנות. הוא הגיע
אלינו מהמטבח הצרפתי ומבוסס על חלב, חמאה וקמח. רוטב עגבניות לעומתו, הוא רוטב
אדום
קלאסי שאנחנו משתמשים בו כמעט לכל מאפה, תבשיל או מנת פסטה. מאפה
השכבות מקבל את הטעם המיוחד שלו מהשילוב הנפלא של הטעמים השונים: דפי פסטה, תערובת
גבינות, רטבים וירקות ולכן תרגישו חופשי להשתגע.

כל מה שלא ידעתם על לזניה

מתכונים נוספים שכדאי לטעום

אתר תנובה עושה שימוש בכלי ניטור, דוגמת קבצי cookie, של תנובה ושל צדד שלישי. המשך גלישה מהווה הסכמה לשימוש בכלים אלה.

פרטים נוספים ניתן למצוא במדיניות הפרטיות שלנו.