אופציות בריאות ומקוריות להכנת קיש
הקיש הוא מאכל צרפתי המורכב מתחתית בצק פריך ומלית. ביסודו הבצק מכיל בתוכו חמאה, ביצה וקמח, מרכיבים אשר יוצרים טעם נפלא ופריכות נהדרת, אך הינם גם עשירים בקלוריות, שומן וכולסטרול. בימינו המודעות לתזונה בריאה עולה, ולכן נדרשים פתרונות בריאים גם למתכונים הקלאסיים והמוכרים ביותר. בשולחן חג השבועות לקיש ישנו מקום של כבוד, משום כך בחרנו להציג בפניכם אפשרויות בריאות להכנתו, כדי שתוכלו לחוות את מלוא החוויה ועדיין לשמור על גופכם.

הגלוטן הוא סוג של חלבון אשר נמצא בחיטה. לאנשים רבים ישנה
רגישות לגלוטן, ואפילו אלרגיה לגלוטן שמונעת מהם לאכול מאכלים המכילים קמח כמו
הקיש. הנה מתכונים לקישים ללא גלוטן המספקים את מלוא החוויה.
הפולנטה עשויה מקמח תירס שאינו מכיל גלוטן כלל וטעמו משובח.
כך תכינו את הקיש- ראשית מפרקים ברוקולי לתפרחות קטנות, שאותן
חולטים במים רותחים במשך חמש דקות. מסננים את תפרחות הברוקולי מנוזלים. מחממים
מראש את התנור לחום של 180 מעלות. מניחים נייר אפייה בתבנית ומשמנים את השוליים
במעט חמאה.
להכנת הבצק- בסיר בינוני מחממים כוס וחצי מים וכוס חלב עד
לרתיחה. מוסיפים שלושת רבע כוס פולנטה להכנה מהירה ומלח. מערבבים את התערובת היטב,
ומנמיכים את האש ללהבה נמוכה. מבשלים במשך רבע שעה נוספת. כאשר הפולנטה הופכת
סמיכה ונפרדת מדפנות הסיר מעבירים אותה לתבנית ומשטחים. לאחר שהפולנטה מצטננת מעט
אך לא מתקררת, מעצבים אותה לכדי קלתית גבוהה. אופים את הקלתית במשך כרבע שעה עד
שהיא מתייצבת ומצננים.
להכנת המלית- טורפים בקערה שמנת להקצפה, רבע כוס חלב ושלוש
ביצים. מוסיפים שלוש כפות פתיתי פרמזן ומתבלים במלח ופלפל. טורפים את התערובת
היטב. מוסיפים את הברוקולי החלוט וממשיכים לערבב. יוצקים את המלית לתוך קלתית
הפולנטה ואופים במשך כשעה עד להזהבה. מצננים לגמרי ומגישים.
במתכון הבא התחליף לבצק הקיש הוא למעשה הדלעת עצמה, כך
שאפילו הקלתית מהווה יתרון תזונתי.
מחממים את התנור מראש לחום בינוני־גבוה. מניחים נייר אפייה
בתבנית. חותכים את החלק העליון של שש דלעות ערמונית באמצעות סכין חדה. מסירים גם
חצי סנטימטר מהתחתית כדי שיעמדו יציב בתבנית. מרוקנים את הגרעינים באמצעות כף
ואופים בתנור במשך כחצי שעה עד שהן מתרככות.
להכנת הציפוי- מערבבים יחדיו באמצעות הידיים חמאה חתוכה
לקוביות, שלוש כפות שקדים טחונים, שלוש כפות קמח טפיוקה, כפית עלי טימין, כף
שומשום שחור, מלח ופלפל. כאשר התערובת נעשית פירורית מעבירים למקרר.
להכנת המילוי- מערבבים מכל שמנת לבישול, 150 גרם גבינה
בולגרית מגוררת, 100 גרם פתיתי גבינה צהובה, חצי כוס בצל ירוק, קורט אגוז מוסקט
וקורט פלפל לבן. ממלאים את הדלעות במלית, ומפזרים מעליהן את תערובת הציפוי. אופים
את הדלעות במשך 25 דקות עד להזהבה ומגישים חם.
מרכיב נוסף שכדאי להפחית כאשר מכינים קיש בריא הוא הלקטוז. נהוג להשתמש
בשמנת וגבינות כאשר מכינים קישים, אך ישנם בהחלט תחליפים מספקים שמקלים על השמירה
על בריאותינו. נסו למצוא כיצד אפשר להמיר את הרכיבים הלא בריאים ברכיבים אחרים,
בקיש ארוחת בוקר השמנת מוחלפת בחלבון ביצים למשל כפי שתראו במתכון הבא שאינו כולל
גבינות כלל.
מתכונים טבעוניים כבר מזמן לא שייכים לטבעונים בלבד, במיוחד
כשיש בנמצא כל כך הרבה תחליפים טעימים. בקיש הזה אין לקטוז או ביצים ואפילו הקלתית
עשויה מקמח כוסמין מלא לבריאות מקסימלית.
להכנת הבצק- מערבלים במעבד מזון שתי כוסות קמח כוסמין מלא,
רבע כפית פלפל שחור, קורט אגוז מוסקט וחצי כפית מלח. מוסיפים חצי כוס שמן זית וחצי
כוס מים. מערבבים את כל המרכיבים יחדיו עד לקבלת בצק אחיד ונוח לעבודה. מניחים
לבצק להצטנן במשך חצי שעה בטמפרטורת החדר. חוצים את הבצק לשניים ומרדדים. מצפים את
תחתית התבנית ואת דפנותיה. מסירים באמצעות סכין את עודפי הבצק.
להכנת המלית- מערבבים שקית תרד, מיכל סויה בטעם גבינה לבנה,
שלוש שיני שום כתושות, חצי כוס פטרוזיליה, כף שמיר, שתי כפות טחינה, כפית מלח
ופלפל שחור גרוס. יוצקים את המילוי על קלתית הבצק וזורים מעליו שומשום. אופים במשך
ארבעים דקות בחום בינוני עד להשחמה.
