משחק ילדים – קינוחים קלים להכנה לילדים (וגם – איך לעשות את זה ולהישאר רגועים)
מתיקות ברמה גבוהה – קונדיטור חושף סודות וטיפים לקינוחים שמכינים עם הילדים:
בתור אבא לילד, אני יודע איזה ערך משמעותי יש לבישול יחד עם הילדים. הבן שלי, שהיום הוא כבר בן 21, עוזר לי בעסק בהגשת האוכל באירועים ואפילו לנקות בסיום. כשהיה קטן, הייתי מבשל איתו רק לפעמים, כי לא אהבתי שמישהו נמצא במטבח שלי. אבל יש מתכונים, כמו פנקייקס, שנחזור אליהם בהמשך, שהוא תמיד סייע לי להכין.

קינוחים פשוטים להכנה עם ילדים – ככה מתחילים
יש הורים שחושבים שכדורי שוקולד הם הקינוח המושלם להכין עם ילדים, ואני יכול להבין את התפיסה הזו. זה מתכון שלא דורש אפייה, ודי פשוט להכין אותו יחד איתם, אבל האמת היא שקיימים עוד מבחר מתכונים שתוכלו לשתף את הילדים בהכנה שלהם.
מתכון אהוב: פנקייק לילדים
אם תשאלו לדעתי – פנקייקים הם הבחירה המושלמת. למעשה, המאכל הראשון שהכנתי בחיים בעצמי היה פנקייק, לפי המתכון שמצאתי ב"ילדים מבשלים" – ספר מתכונים לילדים. עד היום זה המתכון לפנקייק שעליו אני מתבסס כשאני מכין, גם אם קצת שדרגתי אותו והפכתי אותו ליותר מקצועי. זה המתכון שהצית את האהבה שלי להכין דברים במטבח, ואני באמת ממליץ לכם להכין עם הילדים שלכם פנקייקים.
גם אם אין לכם בבית עותק של הספר המיתולוגי הזה, זה לא סיפור למצוא מתכון לפנקייק, בין אם אתם מחפשים את המתכון הקלאסי, הטבעוני, נטול גלוטן או אחד שיתאים לכל העדפה אחרת.
איך לשדרג פנקייקים עם תוספות:
הכיף הגדול עם פנקייק, הוא שאפשר לשדרג אותו בתוספות, שאפשר לשלב בבלילה ואפשר להוסיף גם בהגשה. למשל:
- פירות
- מחיות וריבות
- שוקולד
יש המון אפשרויות ומקום ליצירתיות עם פנקייקים, תעוררו את היצירתיות הזו אצל ילדיכם! אל תפחדו לשתף את הילדים, ותיהנו ממבחר טעמים חדשים וחוויה מיוחדת.
עוגות גבינה אישיות ללא אפייה
עם כל הכבוד לפנקייקים, גם לקינוח הזה יש מקום של כבוד; תוכלו להכין מוס גבינה פשוט מגבינת שמנת, שמנת להקצפה, פודינג וסוכר, ולהניח בקערה על תחתית שעשויה מפירורי עוגיות. ברגע שתכינו את הקינוח הזה, תוכלו לקשט אותו עם מה שתרצו.
אפשר להכין עוגות גבינה אישיות גם ללא גלוטן: כדאי שתדעו – אם אתם רוצים להכין עוגה זהה לילד עם צליאק – בין אם הוא הילד שלכם או אחד החברים שלו – תוכלו להכין אותה עם עוגיות נטולות גלוטן, וחשוב שתקפידו לשמור על סביבת עבודה נקייה מגלוטן.
הקינוח המושלם לקיץ – ארטיקים וקרטיבים
כשהיינו ילדים היינו משתמשים בגביע אשל ישן ונעצנו כפית הפוכה במקום מקל, אבל היום אפשר למצוא תבניות ארטיקים מפלסטיק בהרבה מאוד חנויות. אפשר להכין ארטיק יצירתי, לשלב פירות, שמנת ואפשר קצת ג'לטין. עם קצת סבלנות אפשר אפילו לבנות את הארטיק בשכבות – פשוט מקפיאים בין שלב לשלב, כדי ליצור את האפקט הוויזואלי המקסימלי.
מה הילדים לומדים כשמבשלים איתם
מבחינתי, לבשל עם הילדים זו הזדמנות מדהימה לתת להם את הטוב ביותר, לא רק מבחינת טעמים; הרעיון הוא לפתח לילדים את היצירתיות, ולהסביר להם שכישלון הוא אופציה שעשויה לקרות, וזה לא אסון – לא חייבים להצליח 100% מהפעמים. הביטוי המעשי של ההבנה הזו בתהליך הכנת האוכל נותן להם טעימה גם מהחיים האמיתיים ומכין אותם לעתיד. הבישול המשותף מעניק להם ביטחון ו"פותח להם את הראש". פשוט זמן איכות מושלם.
בישול עם ילדים בררנים – פתיחת טעמים חדשים
אפשר לכוון אותם לטעמים שטרם התנסו בהם. אם הם מתקשים עם ירקות מסוימים, למשל, אפשר לנסות לשלב אותם במאכלים שמכינים איתם – אפילו בקינוחים. זה אולי יפתיע אתכם, אבל יש מי שממליצים לשלב קישואים בעוגה – הטעם שלהם די נייטרלי, והם מעניקים לחות לצד מרקם יציב. אגב, אם אתם רוצים להרוויח באמת מהניסיון הזה, ובאמת לחשוף את הילדים לירקות שהם לא רוצים כרגע לנסות – תנו להם לטעום, חכו שיגידו שאהבו את המנה, ורק אז תספרו להם מה הרכיב הסודי בה.
יתרונות חינוכיים של בישול עם ילדים
אם כל זה לא מספיק, לבישול עם ילדים יש יתרון נוסף – הוא מסייע להם לפתח יכולות חישוב מתמטיות. הם לומדים לספור, למדוד בכוסות, לכפול כמויות ולהמיר משקלים. ההתנסות הזו בדרכים מגוונות מעניקה לילד ערך מוסף, וההורה שמבשל איתו ומנחה אותו בחישובים ובעבודה.
איך לבשל עם יותר מילד אחד
אפשר לבשל יחד, כפעילות משפחתית, אבל אם זה מאתגר מדי – אפשר לבחור ימים מסוימים שמבשלים עם כל אחד מהילדים בנפרד. כשהילדים כבר יותר גדולים ומסוגלים לבשל בעצמם, אפשר להיות אפילו יותר יצירתיים: אחותי, למשל, ערכה פעם תחרות במשפחה בהשראת תוכניות ריאליטי של בישול – בכל פעם אחד הילדים הכין משהו, ושאר בני המשפחה שפטו את המנות.
טיפים פרקטיים לבישול עם ילדים
- הכינו מראש את כל החומרים. חשוב להיות מוכנים, כדי שכל המוצרים יהיו פרוסים וכך אפשר לגשת להכנת המנה בקלות. בבישול מקצועי זה נקרא מיז-אן-פלאס – בבוקר מכינים את כל מה שנחוץ עבור סרוויס ערב. הטבחים דואגים שהכל יהיה נגיש ברגע שהאוכל צריך להיכנס למחבת או להיות מסודר בצלחת, כך שלא יהיה צריך לשקול כוס קמח או לחתוך עגבניות בזמן אמת. זה השלב הראשון בבישול מקצועי, וגם בבישול עם ילדים, וילמד אותם להתכונן מראש לפעולות.
- חלקו את התפקידים בהתאם לגיל – הילד צעיר? תוכלו לתת לו רק לערבב, למשל. הוא גדול יותר? אפשר לערבב את מה שמונח מעל הלהבה. לדעתי, כל ילד מגיל 3 ומעלה יכול לסייע במטבח.
- שבחו את הילדים – תנו לילד חיזוקים חיוביים על העבודה שלהם, גם אם היא לא מושלמת, גם אם זה לא עיגול יפה או ערבוב מושלם, יש לחזק אותם ולומר "איזה יופי" – זה חשוב ומטפח את הביטחון העצמי.
- הפכו את הבישול למשחק – צורות, צבעים והסיפורים שמאחורי המאכל. אפשר לספר לילד את הסיפור הפרטי שיש לכם עם המתכון – למשל "זה משהו שאימא שלי הייתה מכינה איתי", "זה מה שאבא שלי היה מכין לנו בכל שבת בבוקר", "זה משהו שסבתא שלי הייתה מכינה כשבאנו לבקר אותה".
- שחקו עם מרקמים וצבעים – לא חייבים להשתמש דווקא בצבעי מאכל. שילוב של תות אדום עם יוגורט לבן, למשל, יספק צבע ורוד מקסים, ועם מחית משמשים ביתית אפשר ליצור צבע צהוב עמוק.
- למדו לשמור על ניקיון ושימוש בכלים, בהתאם לגיל. עם ילדים גדולים אפשר לעבוד עם סכין, אך בגילים צעירים יותר אפשר לעבוד עם מטרפה, למשל.
רעיונות לפעילות כיפית סביב בישול עם ילדים
- הכינו ספר מתכונים אישי של המשפחה. הילדים יכולים לצייר את המנות, לכתוב מתכונים וכיו"ב. אפשר גם להדפיס את המתכון, אם הילדים לא יודעים לכתוב או להדפיס תמונות של המנות בשחור-לבן, ולתת להם לצבוע.
ביום המשפחה תוכלו לצלם את ספר המתכונים ולתת במתנה לסבתא וסבא. - פיקניק משפחתי – נצלו את הארוחה שהכנתם עם הילדים לחוויה חדשה. אין כמו פיקניק בתור הזדמנות להכין מנות חדשות וטעימות וליהנות מהן בחוץ.
- ערכו יום צבעים – הכריזו על "יום אדום" או יום בכל צבע אחר, והכינו מאכלים בצבעים האלה. כולנו מכירים את טרנד ארוחות המגשים, אבל אצלכם תוכלו לערוך ארוחה המבוססת על אוכל אמיתי שהכנתם בבית, ולא על חטיפים.
בישול לילדים עם צליאק, ואיתם
נושא הבישול והאפייה ללא גלוטן קרוב לליבי, בתור מי שיש לו קרובת משפחה עם צליאק ומשרת לקוחות עם צליאק. חשוב להקפיד על סביבת עבודה נקייה – נקו את שטח העבודה ואת כלי העבודה, כדי שלא יהיו שאריות קמח או גלוטן. אם יש לכם ילד עם צליאק בבית, אתם בוודאי יודעים את זה, אבל אם אתם מבשלים לאורח עם צליאק – אתם צריכים להקפיד על זה, ללא פשרות.
למדו את הילדים לקרוא את הרכיבים מאחורי המוצרים, לראות אילו רכיבים ואלרגנים יש בכל מוצר – וכך הילד יודע להסתכל לבד. אני מכיר בת משפחה שמגיל צעיר יודעת לזהות מה היא יכולה לאכול ומה לא.
הדבר הכי טוב שיכול לצאת מזה הוא ליצור שייכות וקירבה בין האדם שמתמודד עם צליאק לבין שאר בני המשפחה שיכולים לאכול גלוטן. כשאני מכין אוכל למשפחה, ויודע שבארוחה יהיה אדם אחד שיש לו צליאק, אני דואג להכין לכולם מנות ללא גלוטן, כדי שמי שלא יכול לאכול גלוטן ירגיש שייך, ולא ישאל אם זה מותר או אסור. זה מעניק תחושה של חיבור, שייכות לכלל ואכפתיות.
לסיכום, לבשל עם ילדים זו לא רק חוויה טעימה – זו הזדמנות לחזק קשרים, לעודד יצירתיות ולתת להם כלים לחיים. בין אם אתם מכינים פנקייק, עוגת גבינה אישית או ארטיקים צבעוניים – הזמן המשותף במטבח יוצר זיכרונות שילוו אתכם ואת הילדים לאורך שנים. בחרו מתכון פשוט, פרגנו לעצמכם קצת בלגן – ותיהנו מכל רגע.
