איך משדרגים לזניה?
שלפו את תבנית הלזניה האהובה עליכם, חגרו את הסינר ופרקו את המצרכים החדשים שקניתם – כי היום אנחנו עוסקים בשדרוג לזניות! המאכל האיטלקי המנחם והטעים כל כך עומד בפני עצמו וכמובן שאין צורך להוסיף לו דבר כדי שיהיה מושלם, אך לפעמים שמתחשק לכם לצאת מהקופסה, לשדרג, לשנות ולהתחדש – הכתבה הזו נולדה בשבילכם! הנה כמה טאצ'ים קטנים שיוכלו לשדרג את הלזניה הבאה שתכינו.

משחקי הפסטו
לזניה משודרגת נמצאת בפרטים הקטנים – ובמקרה הזה, בפסטו טרי שתוסיפו לבלילת הגבינה. כדי לשדרג את העניינים עוד יותר, בססו את הפסטו על עלים ירוקים עונתיים ולאו דווקא על בזיליקום. תוכלו לבחור בברוקולי, מנגולד ואפילו בקייל – פשוט השליכו לבלנדר ותיהנו משדרוג מהיר!
מיקס ירקות שאוהבים
פטריות יער פריכות, פרוסות חצילים, ירקות קלויים, ברוקולי וגם כמה פרוסות ארטישוק שמנמנות – כולם ישמחו להצטופף בנוחות בין רעפי הלזניה שלכם. גם דלעת מקורמלת או בצל מקורמל יעבדו מצוין כשכבה נוספת, ואתם תיהנו פעמיים – גם מטעמים נוספים וגם מטאצ' בריא ומשביע למנה!
עשנו את הגבינה שלכם
ריקוטה, קוטג' או גבינה לבנה הן גבינות עדינות ונהדרות המשתלבות באופן מושלם עם רוטב עגבניות, אך אם אתם חפצים בשדרוג אמיתי (וגם בטאצ' אריסטוקרטי), התפרעו עם בחירת הגבינות בלזניה שלכם! כדי לגוון באמת, בחרו בגבינות עזות טעם ודומיננטיות, כמו מוצרלה מעושנת ואפילו קממבר.
רוטב בשמל הדור הבא
קחו את הבשמל האהוב שלכם ותנו לו עוד קצת אהבה – פשוט ערבבו אותו עם צרור עשבי תיבול, כמו מרווה או עלי טימין. בזמן שהחלב רותח, הוסיפו לו את עשבי התיבול, תנו להם להתפשט ברוטב הבשמל (ולריח להתפשט בחדר) ותיהנו מטעם נוסף למנה האהובה.
השתמשו בפסטה טרייה
לשדרוג אמיתי, שתו מיץ אומץ והכינו את דפי הפסטה בעצמכם! האמת היא שזו לא מלאכה סבוכה כל כך, והיא גם ממש מהנה. תצטרכו להצטייד במכונת פסטה מבעוד מועד, ומובטח לכם שתרצו מאותו הרגע והלאה להכין את כל מנות הפסטה שלכם, מלזניה ועד ספגטי, לגמרי בעצמכם.
כבר שולטים באמנות הכנת דפי הפסטה? הוסיפו לבצק רכיבים נוספים ושדרגו את עלי הלזניה שלכם, כמו תרד או פטרוזיליה סחוטים וקצוצים. זה יהפוך את המנה לירוקה וכך תיהנו גם מרכיבים מזינים ובריאים (בדרך ערמומית למדי, אם מעורבים ילדים בעניין).
גם באסכולה המשתמשת בעלי לזניה טריים, יש שתי אפשרויות: פסטה רותחת או לא. יש שפים שמניחים לפסטה להתבשל ומגיעים איתה לרתיחה קצרה (כ-20 שניות במים מומלחים), ויש שפים אחרים – בעיקר אלה שמדקקים את העלים מאוד, שמדלגים על השלב הזה.
משתמשים בעלים מוכנים? הביאו אותם לשלמות
לפעמים השדרוג של מנה אהובה לא טמון דווקא בתוספות, אלא בשדרוג הקיים. אם אתם משתמשים בעלי לזניה יבשים, הקפידו לטפל בהם בצורה טובה כדי שטעמם יהיה נפלא באמת. ראשית, בשלו אותם לפני ההכנה בהרבה מים, וערבבו לעתים קרובות ובעדינות בעזרת כף עץ את העלים כדי שלא יצמדו זה לזה. לאחר שהמים רותחים, עצרו את הבישול וטבלו את עלי הלזניה במי קרח – כך הבישול שלהם ייעצר. אנחנו רוצים את העלים שלנו יותר אל-דנטה מאשר מבושלים מאוד, וזו הדרך לעשות זאת. אל תשכחו שהאפייה ה"אמיתית" מתרחשת בתנור.
עוד שכבות – עוד טעם
בשלנים ביתיים רבים טועים במספר השכבות מהן מורכבת הלזניה. הכלל הלא כתוב הוא שצריך לפחות חמש שכבות שונות של גבינה, רוטב, ירקות אם בחרתם להוסיף וחוזר חלילה, ואפשר להגיע גם לשבע או שמונה שכבות פסטה שונות. כך הרוטב נשאר עסיסי וזה גם עוזר למנה לפתח ביס דרמטי ומלא בטעם.
אסטרטגיית ההרכבה המושלמת
לפני שמתחילים להוסיף טעמים ולחשוב בצורה יצירתית, חשוב להרכיב את הלזניה בצורה טובה. מתחילים תמיד בשכבת רוטב בתחתית התבנית, כדי שהפסטה לא תידבק אליה ותתייבש. כשאתם בונים את השכבה הבאה, מזערו ככל הניתן את החפיפה בין דפי הפסטה, שלא יגעו זו בזו. לבסוף, מומלץ שהשכבה העליונה תהיה מורכבת מעלי לזניה, בלי רוטב (חדשני, נכון? אמרנו שאנחנו עוסקים כאן בשדרוגים!). כך פיסות הבצק הללו יתעגלו כלפי מעלה באפייה ויהפכו לפריכות וקריספיות, כך שייווצר ניגוד מושלם בין טעמי המאפה הרך לבין השכבה העליונה המתפצחת.
