רעיונות ומתכונים לקישים מעניינים - תוכן קולינרי | השף הלבן

קיש מלא עניין – רעיונות ומתכונים לקישים מעניינים

קישים הם כבר מזמן חלק מהתפריט הקבוע על השולחן הישראלי ולא רק בארוחות חגיגיות ובחגים. אומנם חג השבועות הוא המזוהה ביותר עם קישים, פשטידות ושאר מאכלים חלביים, אבל ניתן למצוא מאפים כאלה גם בזמני שגרה, כחלק מבראנץ' מפנק או כארוחה קלילה ומהירה לבני המשפחה. הקישים הם דרך מצוינת להוסיף שלל ירקות לתפריט, והכול מגיע באריזת בצק פריך שהופך את המאכל הזה גם למנה הכי יפה על השולחן. אם רוצים לשלב את המאכלים הללו בארוחה בשרית, ניתן לוותר על הגבינות או להחליפן בגבינות טבעוניות.

מאת: עורך השף הלבן
קיש מלא עניין – רעיונות ומתכונים לקישים מעניינים

קישים הם כבר מזמן חלק מהתפריט הקבוע על השולחן הישראלי ולא רק בארוחות חגיגיות ובחגים. אומנם חג השבועות הוא המזוהה ביותר עם קישים, פשטידות ושאר מאכלים חלביים, אבל ניתן למצוא מאפים כאלה גם בזמני שגרה, כחלק מבראנץ' מפנק או כארוחה קלילה ומהירה לבני המשפחה. הקישים הם דרך מצוינת להוסיף שלל ירקות לתפריט, והכול מגיע באריזת בצק פריך שהופך את המאכל הזה גם למנה הכי יפה על השולחן. אם רוצים לשלב את המאכלים הללו בארוחה בשרית, ניתן לוותר על הגבינות או להחליפן בגבינות טבעוניות. 


קיש הוא שם שמקורו בצרפתית והוא מתאר מאפה עגול, מלוח ופתוח, שבתוכו אופים תערובות שונות של ירקות, גבינות, דגים ובשרים. למאפים אלה יש שלל סוגים וטעמים, אך מה שמאפיין אותם ומבדיל אותם מפשטידות הוא הבצק שמהווה מסגרת ותחתית לקלתית תערובת הירקות לאפייה.  

הכנת בצק פריך פשוטה וקלה, ואין כל צורך לעבוד קשה או לחכות להתפחה. מכינים בצק בתוך כמה דקות מקמח, ביצים, חמאה ומים. יש לבצק הזה מרקם נהדר שהופך אותו לנוח להנחה כתחתית לשאר התוספות. אם רוצים בצק מלוח מוסיפים מלח, ואם רוצים בצק מתוק לפאי מוסיפים סוכר.  


טונה ופטריות בקיש עשיר 


את המאכל העשיר המלא כל טוב אפשר להכין כתוספת לארוחה חגיגית וגם בארוחה שלמה לצד סלט ירקות. קיש פטריות מכיל בתוכו גם ירקות רבים ואפשר לשלב פורטובלו, שמפיניון וכל סוג שאוהבים לקבלת טעם מושלם. את הפטריות מטגנים עם חמאה ובצל עד להזהבה ומעבירים לקערה. מוסיפים ביצים, תימין, שמנת חמוצה, בצל ירוק קצוץ, תבלינים וטונה מקופסת שימורים. אפשר להוסיף גם גמבה חתוכה לקוביות, שתגוון את הטעם והצבע. את התערובת יוצקים על בצק פריך המונח כבר בתבנית ואופים בחום בינוני כ-50 דקות, עד שהמאפה זהוב.   


קיש חצילים 


מכינים את הבצק לתחתית ומרפדים תבנית פאי עגולה או תבנית מלבנית. ראשית מכינים את החצילים פורסים אותם ומטגנים או אופים בתנור עם מעט שמן זית. ממשיכים עם שאר המצרכים ומערבבים גבינות מגורדות שאוהבים כמו בולגרית, צהובה או קשקבל, מוסיפים שמנת מתוקה, ביצים, קמח ותבלינים. יוצקים את הבלילה על הבצק הפרוס בתבנית, מסדרים מעל את פרוסות החצילים ואופים כ-40 דקות בחום בינוני.  


קיש כרישה, בצל וגבינות 


בצלים וגבינות הם שילוב מנצח, ואם מוסיפים להם כרישה, זה הופך את הקיש להרבה יותר עשיר ומיוחד. מטגנים במחבת משומנת בצל קצוץ, מוסיפים פרוסות כרישה, שיני שום קצוצות וממשיכים לערבב עד להתרככות הכרישה ומכבים. בינתיים מערבבים בקערה ביצים, שמנת מתוקה, קמח, תבלינים, קוטג', גבינה צהובה מגורדת ועשבי תיבול כמו תימין וריחן. את הבצל והכרישה מסדרים על גבי תחתית הבצק ועליהם יוצקים את הבלילה. אופים בתנור בחום בינוני כ-30 דקות, עד שהמאפה זהוב ואפוי.   


קיש קישואים 


הקישוא הוא ירק שניתן להכין איתו מאכלים רבים והוא משתלב נהדר במרקים, במאפים, באנטיפסטי, כתבשיל ממולאים ובסלטים שונים. בקיש קישואים הזה הוא לא רק מוסיף טעם אלא משדרג את המראה עד כדי אומנות. מתחילים בגירוד הקישואים, אך משאירים כמה פרוסות קישואים לצורך קישוט מלמעלה. לקישואים המגורדים מוסיפים בצל קצוץ מטוגן, ביצים, קמח, תבלינים, שמן זית וגבינה בולגרית מפוררת. את הבלילה הזו יוצקים על הבצק הפריך בתבנית פאי עגולה, מקשטים בפרוסות הקישוא בצורה של מעגלים ואופים כ-50 דקות. אם יש לכם זוקיני, את אותו הדבר ניתן לעשות גם עם ירק זה. 


קיש אגסים וגבינה 


אחת המנות שתמיד מרשימות, הן בזכות הצבעים והן בזכות הטעמים המיוחדים המשלבים מתיקות של אגסים עם מליחות של גבינות. מערבבים בקערה חלב, גביע קוטג', קורנפלור ותבלינים. מוסיפים לבלילה חופן אגוזי מלך קצוצים וגבינת פטה מפוררת, ואם אוהבים אפשר להוסיף גם גבינת רוקפור מפוררת. את האגסים חותכים לחצי לאורכם ומסירים את הליבה עם הגרעינים. יוצקים את הבלילה לתבנית המרופדת בבצק פריך, כשגם דופנות התבנית מרופדות. על הבלילה מניחים את חצאי האגסים כשהחלק החתוך כלפי מעלה. אופים את הקיש בחום בינוני כשעה עד שעה וחצי, עד שהמאפה יציב והאגסים רכים וזהובים. חשוב לתת למאפה להתקרר ולהתייצב היטב לפני החיתוך כדי למנוע התפרקות.  

קיש מלא עניין – רעיונות ומתכונים לקישים מעניינים

מתכונים נוספים שכדאי לטעום

אתר תנובה עושה שימוש בכלי ניטור, דוגמת קבצי cookie, של תנובה ושל צדד שלישי. המשך גלישה מהווה הסכמה לשימוש בכלים אלה.

פרטים נוספים ניתן למצוא במדיניות הפרטיות שלנו.