עוגת תפוזים עם טוויסט של הדרים| השף הלבן

עוגת תפוזים?! תנו צ'אנס לעוד הדרים

תפוזי דם, אשכוליות ועוד מגוון אפשרויות – קבלו דרכים חדשות להכין את עוגת התפוזים הקלאסית

מאת: מיכל אברמוביץ'

מדובר בקלאסיקה – את זה לא אנחנו אומרים, אלא ג'ויס גולדשטיין, מומחית הקולינריה. אבל איך שלא מסתכלים על זה, עוגת תפוזים היא נפלאה, ולא צריכה המון סופרלטיבים. ברגע שטועמים – מבינים.

יש מי שחושבים שלא כדאי לשנות מתכונים מוצלחים, אבל אם אתם יותר יצירתיים, תשמחו לשמוע שאפשר לקחת את עוגת התפוזים ולתת לה חיים חדשים. אבל לפני שנצלול – בואו נכיר אותה טוב יותר.

 

יהודית-ספרדית? מסתבר שעוגת התפוזים (או הקלמנטינות) אגדית

המקור של עוגת תפוזים הוא במטבח היהודי-ספרדי והיא חלק ממסורות הבישול הנהוגות בקרב יהודי ספרד.

רוצים להתמקד במפה? אנחנו מדברים על המטבח של צאצאי מגורשי ספרד ובהם מרבית עולי ארצות הבלקן, חלק גדול מעולי צפון אפריקה וצאצאי היישוב הספרדי הוותיק בארץ ישראל. עם הזמן, יותר ויותר אופים ומטבחים גילו את העוגה, ואפשר למצוא אותה בכל העולם, במגוון גרסאות. אחת הגרסאות הקלאסיות האהובות היא עוגת קלמנטינות, שזכתה לפופולריות אדירה ביהדות ספרד, ומשלבת דבש – ולעיתים קלמנטינות מסוכרות.

 

עוגת תפוזים? למה לא לתת צ'אנס לעוד חברים

בישראל אנחנו זוכים ליהנות בחורף ממבחר פירות הדר, וכולם ישתלבו נפלא בעוגה, הנה כמה בחירות מומלצות:

  • אשכולית צהובה: קלאסית וטעימה, עם גוונים מרירים עדינים.
  • אשכולית אדומה: למביני העניין בלבד, מוסיפה גוון ייחודי לעוגה ותוספת טעם חמצמצה.
  • לימון: לימון מוסיף המון זו אולי קלישאה, אבל אתם תסכימו איתה – אחרי שתוסיפו אותו לעוגה, שימו לב שהוא פחות מתוק ויותר חמוץ לעומת הדרים אחרים, אז אם תרצו, תוכלו להוסיף עוד קצת המתקה לעוגה; למתקדמים – החליפו את הסוכר בדבש ותגיעו לעוגת לימון דבש מטריפה.
  • מנדרינות וקלמנטינות: כן, יש ביניהן הבדלים, אבל האמת היא ששתיהן דומות באפקט שהן מעניקות – חמיצות ומתיקות שמשדרגות.
  • תפוזי דם: יש מי שטוענים שיש להם טעם עדין של פטל. הם יוסיפו לעוגה טעם וצבע שונים וטעימים.

חוששים מלהתנסות? שלבו חצי מכמות מיץ התפוזים הרצויה במתכון ובחצי השני, בחרו במיץ הדרים אחר. חשים הרפתקנים במיוחד? אפשר להתנסות עם מיצי פירות אחרים, נקטרים ועוד.

ככה מכינים עוגת הדרים מושלמת

הנה כמה עקרונות בסיסיים שיעזרו לכם להכין עוגה מושלמת:

#1 ערבבו את הקמח בעדינות: אל תערבבו יתר על המידה את הקמח בבלילה, מכיוון שערבוב יתר עלול לפתח רשת גלוטן, ולהוביל לעוגה דחוסה וקשה. ערבבו בעדינות רק עד שהמרכיבים מתאחדים.

#2 הקציפו את החלבונים לאט, ובמהירות בינונית: הקצפת יתר של חלבונים עלולה להוביל לקצף שביר וקשה. הקציפו את החלבונים לאט ובמהירות בינונית עד לקבלת קצף יציב אך גמיש.

 

טוויסט בטעם טוב:

  • גרידת תפוז: גרידת תפוז טרי מוסיפה טעם עז ומרענן לעוגה.
  • קוקוס טחון: הוספת קוקוס טחון לעוגה מעניקה לה מרקם עשיר וטעם אגוזי עדין.
  • קמח שקדים: ניתן להחליף חלק מקמח החיטה בקמח שקדים, לקבלת עוגה בטעם עשיר יותר ובמרקם לח יותר.

קמפרי: קמפרי אשכוליות הוא שילוב קלאסי ואהוב, למבוגרים. במהלך האפייה האלכוהול מתאדה, כך שתיהנו מתוספת טעם ייחודית, ולהישאר רגועים.

 

 

 

מיהדות ספרד ועד לסטורי – הדרך הארוכה של עוגת התפוזים

מעוגה שיש מי שמחשיבים לברירת המחדל ואפילו סטנדרטית, עוגת התפוזים הפכה לעוגה, שעבור רבים היא נוסטלגית. טעם ילדות פשוט, שמזכיר שלא צריך קרמים, מוסים, קרמל או להטוטים כדי ליהנות מטעמים נפלאים.

 

בתיאבון

 

 

 

 

 

מתכונים נוספים שכדאי לטעום