הארוחה האיטלקית המושלמת – ככה תעשו את זה בבית
בואונג'ורנו! אמנם אנחנו בישראל, אבל האמת שיש לנו כל מה שצריך כדי להגיש ארוחה איטלקית נפלאה ממש כאן – בנהריה, בתל אביב ואפילו באילת.

אפשר לומר המון על המטבח האיטלקי – על ההיסטוריה, המסורות והמונחים באיטלקית. אבל בואו נניח הכל בצד, וניגש למנה העיקרית. אז תכל'ס, מה חייב להיות מוגש בארוחה איטלקית?
* פסטה או ניוקי הם חובה. אם אפשר בעבודת יד – זה מבורך
* מאפה תמיד הולך טוב – בעיקר פיצה או פוקאצ׳ה שהם הכוכבים של המטבח המדהים הזה.
* סלטים איטלקיים עשירים בירקות טריים ועונתיים.
* קינוחים איטלקיים שאי אפשר לעמוד בפניהם.
אתם יכולים להיות רגועים – בפועל אין דבר אחד ש"חייבים" להגיש, אבל אם תגיעו לאיטליה, לארוחה אותנטית, הפסטה והפיצה יהיו המרכיבים הבסיסיים של הארוחה.
איך מתחילים ארוחה איטלקית? האפריטיבו
ארוחה ערב איטלקית אוטנטית מתחילה באפריטיבו. זה בעצם חימום לפני הארוחה עצמה והמשמעות היא ׳לפתוח׳ – לפתוח את הלב ואת התאבון.
לרוב יוגשו משקאות קלים עם אחוז אלכוהול נמוך (כדי לא להכביד לפני הארוחה) ונשנושים מלוחים שעושים טעם של עוד.
האפריטיבו לא ישביע אלא רק יגרה את הרעב ויגרום למי שאוכל אותו להשתוקק לאוכל שאמור להגיע בעוד רגע.
מה אפשר להגיש כאפריטיבו?
* ברוסקטות קטנות עם מגוון טופינגים מעניינים
* סרדינים עם פסטו, או ממרח עגבניות מיובשות
* גבינות, נקניקים
* זיתים וירקות מוחמצים
כן, הם לא חובה, ואפשר להגיש את הפסטה מיד כשמגיעים, אבל אם משקיעים במתאבנים, זה מוסיף ומרשים ברמות, והאורחים מעריכים את זה.
הפסטה והפיצה – הכוכבים של הארוחה האיטלקית
כשהייתי באיטליה לפני 12 שנים, בירח דבש, בילינו שם שבועיים אינטנסיביים וטיילנו עם הרכב במגוון יעדים ברחבי הארץ. מה שהיה מעניין לגלות הוא שהאוכל שונה מאזור לאזור אך תמיד מבוסס על בצק – פסטות ופיצות. מכיוון שאני מקפידה לאכול אוכל כשר, לא אכלתי בשר, אבל בכל מקרה הסתדרנו כי בכל מקום היו הפסטה והפיצה. כשפתחתי קייטרינג חלבי, הוא היה מבוסס על אוכל איטלקי, וגם אז הפסטה והפיצה היו הכוכבים.
איזה רוטב פסטה כדאי להכין אם אני רוצה שכל האורחים יאהבו אותו?
אולי זה יפתיע אתכם, אבל אם אתם רוצים להכין פסטה עם רוטב שרוב האורחים יתחברו אליו, אני ממליצה לכם לבחור באליו-אוליו. שמן זית ושום הם טעמים שכולם אוהבים וכולם יכולים לאכול, גם טבעונים, צמחוניים וכו׳.
אגב, לא כל הילדים יסכימו לאכול רוטב מלא בשום אבל זה עניין של הרגל, הילדים שלי, למשל, אוהבים מאוד אליו-אוליו אמיתי וארומטי.
אישית, אני הכי אוהבת רוטב שמנת, ומוכנה לגוון עם ערמונים ובזיליקום, או בטטה ופטריות. גם ארטישוק ועגבניות שרי יכולים להשתלב מעולה, סלק, ואפילו תערובת של גבינות שנמסות לרוטב והופכות אותו עשיר ומפנק.
אני בוחרת איזה רוטב להכין לפי מצב רוח ומה שמצאתי בחנות הירקות באותו יום. המגוון עצום ויש אינסוף אפשרויות טעימות.
איך להכין רוטב שמנת לפסטה?
רוטב שמנת לפסטה הוא בחירה קלאסית, ו-90% מהאנשים אוהבים אותם, 10% הנותרים מוותרים עליהם כי לא מתחברים או כי הם שומרים על תזונה ללא מוצרי חלב (או פשוט שומרים על הגיזרה).
רוטב השמנת הכי מפנק הוא משמנת להקצפה 38%, וכך אני מכינה כשאני רוצה להשקיע בגדול. תוכלו לבחור בשמנת לבישול עם 10%, אם זה מה שמתאים לכם, כי השמנת מקבלת באהבה כל מה שמוסיפים עליה – אפשר להוסיף לה טעם מתקתק עם תירס טרי או אפילו משימורים והיא עובדת יפה גם עם טעמים "נושכים" כמו צ'ילי. אני לא מצליחה לחשוב על אוכל ששמנת לא מסתדרת איתו – היא מאוד ורסטילית.
רק חשוב לבשל אותה בסבלנות ועדינות עד להסמכה.
איך מכינים פיצה איטלקית?
אם רוצים בצק מוצלח, חובה לבחור בקמח ייעודי לפיצה, עם רמת חלבון גבוהה. זה קמח שמאפשר להכין פיצה אוורירית ורכה. לפיצות שאני עושה אני מתפיחה את הבצק במשך פרקי זמן ארוכים – 48 או 72 שעות, כתלות בזמן שיש לי. יש לי טאבון בבית, והפיצה יוצאת מדהים, אבל האמת שגם בתנור הביתי אפשר להכין פיצה מעולה ב-2 פעולות פשוטות:
- לחמם את התנור שעה לפני שרוצים לאפות את הפיצות, לחום הגבוה ביותר – 275 או 300 מעלות.
- אם יש לכם אבן שמוט, היעזרו בה. אם אין לכם – אתם לא חייבים לקנות אחת. תוכלו פשוט לאפות את הפיצה על תבנית הפוכה.
איזו פיצה כדאי להכין?
אצלי בבית מובילות 2 אופציות:
* פיצה אדומה: הפיצה "המשעממת" – שהבנים בבית אוהבים, עם רוטב עגבניות, גבינה צהובה וזיתים.
* פיצה לבנה: עם רוטב בשמל, פרמזן, מוצרלה, פטריות, ערמונים ובזיליקום – כזו שאי אפשר להרים מרוב שהיא עמוסה, אני והבנות בבית אוהבות אותה. לפעמים אנחנו מגזימות ומשדרגות אותה עם רוטב רוזה או רוטב פסטו. את הרוטב אני כמובן מכינה עם שמנת 38% העשירה והסמיכה.
איזה ירקות אפשר להגיש בארוחה איטלקית מלבד אנטיפסטי?
סלט הקפרזה הוא קלאסיקה איטלקית, אבל אפשר לגוון – תוכלו לשפד יחד עגבניות שרי, קוביות חציל וכדורים קטנים של מוצרלה על שיפוד קטן, לצלות היטב ולטבול בפסטו שייתן יצוג מושלם לבזיליקום והצנוברים.
סלטי לחם: האיטלקים אוהבים לשלב בסלטים קרוטונים מלחם ישן ויבש שמכינים ממש בקלות. בוחרים בלחם ישן ויבש, חותכים לריבועים, זולפים עליו שמן זית ואופים עד שהוא פריך. ניתן להרכיב עליו את הסלט או לפזר אותו מעל הירקות. השידוך המושלם לקרוטונים הוא עגבנייה, שמגירה נוזלים ומשתלבת מעולה עם הקרוטונים.
איזה קינוח איטלקי הכי כדאי להגיש?
כן, כולם מדברים על טירמיסו איטלקי, אבל לדעתי גלידה היא הבחירה המושלמת. אני ממליצה על גלידות בהכנה ביתית, שמכינים על ידי בישול חלב ושמנת, הוספה של חלמונים וסוכר, סינון והוספה של טעמים. את הכל מעבירים למכונת גלידה ומתקבלת גלידה איטלקית אמיתית או בשמה המקורי – ג׳לאטו.
האיטלקים מקדשים את הגלידה והם מגוונים בטעמים מטורפים, שנכנסו גם לאחרונה לארץ.
אני מכינה את הגלידה בעצמי, ונעזרת במכונה כדי להגיע למרקם מושלם. כדאי שתדעו שאפשר להכין גלידה ביתית גם בלי מכונה – פשוט מקציפים שמנת, מוסיפים חלב מרוכז ואת הטעמים האהובים עליכם. אבל כדי להכין את הגלידה האיטלקית האמיתית – צריך מכונה.
איזה טעמי גלידה כדאי להגיש בסיום ארוחה איטלקית?
* שוקולד עם אגוזים
* וניל קלאסי
* תות – עם תותים טריים טחונים בתוך הגלידה
* עוגיות חמאה – אני אופה עוגיות חמאה ומשלבת אותן בגלידה. אני מזהירה מראש שזו גלידה ממכרת!
אל תפחדו לשבור שגרה ולהעז לשלב טעמים לא קונבנציונליים. לרוב אני משתדלת להתאים את הגלידה לארוחה – באחת הארוחות הכנתי גלידת בזיליקום וצנוברים שהאורחים התעלפו עליה!
איך לשדרג את המנות בארוחה האיטלקית? קבלו את הטיפ הסודי שלי שקל לשלב בכל מנה!
מנות איטלקיות רבות הן רכות, באופן טבעי. תחשבו על פסטה או ניוקי, למשל. הן מוגשות ברוטב שגם הוא, כמובן, "רך". לכן, הדרך המושלמת לשדרג את המנה לפני ההגשה הוא עם טאצ' קריספי-קראנצ'י. כשאתם מכינים את הארוחה האיטלקית הבאה שלכם, חשבו איך להוסיף נגיעה קריספית לכל מנה. תוכלו לגוון לפי הטעם והנוחות שלכם:
* אגוזים קלויים – מפיסטוק ועד לצנוברים
* פירורי לחם מטוגנים
* צ׳יפס של עלים מטוגנים – מבזיליקום ועד מרווה.
התוספות הקראנצ'יות משדרגת את המנה והופכות אותה למפתיעה ומפנקת.
