תפוחי אדמה בכל מיני צורות וצבעים
תפוחי אדמה נחשבים למזון בסיסי, וזו בדיוק גדולתם. הם בסיס להרבה מאוד מאכלים חלביים ובשריים, והירק הפחמימתי הנחבא אל הכלים הוא מלך התוספות. תפוח אדמה הוא ירק שורש השייך לקבוצת הדגנים ונחשב לאחד הגידולים הנפוצים ביותר בעולם, והוא אפילו בעל ערך קלורי נמוך ומקור טוב לוויטמינים, סיבים תזונתיים ומינרלים.

אפשר להכין אותו באופנים שונים כמו: בישול, אפייה, טיגון וייבוש בשלל גרסאות. המאכלים הנפוצים ביותר והמוכרים ביותר המבוססים על הירק הם: צ'יפס, מחית (פירה) ותפוחי אדמה בתנור, אבל יש עוד מגוון מתכונים עם תוספות של גבינות, פטריות, ירקות ומרקים שאפשר להכין עם השורש הנהדר הזה.
לא רק בל"ג בעומר
תפוח אדמה מתקשר לרבים עם מדורות, קומזיץ או עם ל"ג בעומר, אבל הירק העמילני הזה יכול להיות מאכל משביע וחגיגי שסופג טעמים ומאפשר גיוון רב על השולחן.
אפוי בתנור וחגיגי
תפוח אדמה מוקרם הוא מנה חגיגית כשהוא מוגש למרכז השולחן בתבנית גדולה. הוא יכול להיות תוספת נהדרת לארוחת חג חלבית והוא מנה אהובה על ילדים ומבוגרים כאחד. ההכנה אינה אורכת זמן אבל כדאי לתכנן אותה כך שלא תחכו עד שתפוחי האדמה יתקררו. מבשלים אותם במים רותחים עד לריכוך, עם קליפה או בלעדיה, ומוציאים כדי שיתקררו.
בינתיים מטגנים במחבת חמאה, שום, פטריות שמפיניון חתוכות לפרוסות ושמנת לבישול. פורסים את תפוחי האדמה שהתקררו מעט ומניחים בתבנית, מעליהם יוצקים את הפטריות המטוגנות עם החמאה והשום, מוסיפים מלח, פלפל שחור או פלפל אנגלי טחון ואגוז מוסקט טחון. אם רוצים הקרמה, מפזרים מעל פתיתי גבינה צהובה או מוצרלה ואופים כרבע שעה, עד שהמאפה זהוב. החיתוך על השולחן יגלה את ההפתעות המצויות מתחת למעטה הגבינה להנאת הסועדים.
תפוחי אדמה פריכים
המתכון הזה גאוני, כיוון שהוא מהיר הכנה, בסיסי מאוד, אינו מצריך כמעט דבר מלבד תפוחי אדמה, אבל התוצאה היא מנה שנחטפת במהירות. הכינו מראש כמות גדולה כי החטיף הזה נעלם מהר ברגע שהוא מוגש לשולחן. מבשלים תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לקוביות גדולות. יוצקים שמן לתבנית אפייה, אבל לא רק לשימון קל אלא מעט יותר. מניחים את תפוחי האדמה בתבנית ומפזרים אותם בתוכה. מעליהם בוזקים מלח ומפזרים חתיכות חמאה קטנות. מכניסים לתנור ואופים עד שהם זהובים וקריספיים.
לביבות בשילוב גזר, זוקיני ובצל
לביבות אומנם מתקשרות לחג החנוכה, אך הן מאכל שיכול להתאים לכל יום בשנה, ונהדר לשלב את תפוחי האדמה המגוררים עם ירקות נוספים כמו זוקיני, גזר, בצל או חלק מהם. מוסיפים ביצה, קמח, מלח ומטגנים משני הצדדים עד להשחמה.
תפודים ממולאים כל טוב
לא חייבים לארגן קומזיץ או להדליק מדורה כדי ליהנות מהטעם המיוחד של תפודים שלמים אפויים. אפשר לשדרג את המתכון הבסיסי ולהכין תפודים ממולאים במגוון מילויים שנראים חגיגיים להכנה כארוחה מהירה או כתוספת לארוחה חגיגית.
המתכון הבסיסי הוא תפוחי אדמה בגודל בינוני או גדול, כדי שתוכלו למלא אותם בנוחות, ומלח גס. את תפוחי האדמה שוטפים היטב ומניחים בתבנית עם קליפתם על שכבת מלח גס ואופים בחום גבוה כשעה וחצי. אם רוצים להיות בטוחים שהתפודים מוכנים נועצים קיסם או מזלג ובודקים שהם רכים דיים. מוציאים אותם מהתנור, חוצים לגמרי או רק כדי ליצור פתח, ומכניסים מעט חמאה. כעת הבסיס מוכן ואפשר לגוון עם תוספות מעניינות.
מילוי של גבינות ופטריות – מטגנים בצל, מוסיפים פטריות שמפיניון, תבלינים וגבינה צהובה וממלאים כל חצי תפוד לאחר שיוצרים מעין גומה עם כף. אפשר להכניס את התפודים לתנור לכמה דקות כדי שהגבינה תימס ותיצור שכבה מוקרמת.
מילוי שמנת חמוצה ועירית – את תפוחי האדמה החצויים מרוקנים קלות, ואת המילוי מערבבים עם חמאה, שמנת חמוצה, עירית ותבלינים. ממלאים את התפודים בתערובת ומגישים לשולחן.
מילוי של רוטב עגבניות, פסטו, זיתים וגבינה – יוצרים מעין מילוי פיצה בתוך תפוד אפוי, גרסה מעניינת ואהובה, שיכולה בהחלט להחליף את הבצק האיטלקי העגול. מבשלים רוטב עגבניות, מוסיפים שום קצוץ, רוטב פסטו ומסירים מהאש. מערבבים זיתים קצוצים, אפשר להוסיף אורגנו וממלאים את חצאי תפוחי האדמה. מפזרים פתיתי גבינת מוצרלה ואופים מספר דקות עד להשחמה קלה של הגבינה.
