חמש טכניקות אולטימטיביות להכנת טופו | השף הלבן

5 טכניקות אולטימטיביות להכנת טופו

לא חייבים להיות טבעונים כדי ליהנות מהיתרונות של הטופו. זהו חומר גלם שאפשר לעשות איתו כמעט הכל – מנשנוש פיצה ועד לשווארמה. מנטורית הטופו שחוקרת אותו כבר יותר מ-15 שנים חושפת את הסודות הכי טעימים

מאת: גלי לופו אלטרץ

הנה מה שחשוב לי שכולם ידעו – אין אדם שטופו לא טעים לו, יש אדם שפשוט לא טעם עדיין טופו שהכינו בדרך הנכונה עבורו. מדובר בחומר גלם ורסטילי ונהדר.

הטופו הוא לא "אוכל של טבעונים". הוא קיים כבר 2,200 שנים, ונחשב למרכיב מרכזי בבישול הסיני. אפשר לראות אותו במטבח האסייתי גם כשהוא מבושל יחד עם בשר, ביצים ופירות ים. במטבח האסייתי לא מתייחסים אליו כ"חלבון של טבעונים", אלא בתור שיטה לצרוך חומר גלם עשיר באבות מזון, חלבון מלא, חומצות אמינו במלואן וכן סידן.

#1 הסוד הכי חשוב, פשוט ושימושי לטופו טעים: לכו על פירורים
יש המון דרכים נפלאות להכין טופו, ולכן קשה לבחור דרך אחת מועדפת. זה קצת כמו לשאול אימא את מי מהילדים היא הכי אוהבת. ולמרות זאת, יש דרך אחת מעולה להכין: תופסים את הטופו בידיים ומפוררים.

למה כדאי לכם לפורר טופו בידיים?
כשמפוררים ולא חותכים נוצרים פני שטח לא אחידים, וכך מגדילים את שטח הפנים שבא במגע עם התיבול.
אוהבים טעמים חזקים? תפוררו קטן, אוהבים טעמים עדינים? פוררו לפירורים גדולים.
אחרי שיש לכם פירורים, הדרך לארוחה קצרה וטעימה עוברת במחבת – ארוחה בכלי אחד, שסוגרת ארוחת צהריים בצ'יק. מוסיפים ירקות ושומנים בריאים ו"סגרתם פינה". בתיאבון.
הטופו המפורר משתלב נפלא גם ב"מקושקשת" והוא גם יכול להיות תוספת מעולה למרק.

#2 המיתוס הכי גדול על טופו: "חייבים להשרות את הטופו במרינדה"
כולם חושבים שטופו חייב מרינדה כדי להיות טעים, אבל האמת היא שזה ממש לא נכון; מדובר בבזבוז גדול של חומרי גלם, וזה דורש הרבה זמן. למה שלא נקצר מ-16 שעות לכמה דקות? ברגע ששמים את הטופו במחבת עם חומרי התיבול כמו מייפל, סויה או סילאן, החום מצמצם את הנוזלים ומאפשר לטופו לספוג אותם. כך המרינדה נספגת בטופו בזריזות וביעילות, ולא צריך לבזבז חצי כוס רוטב סויה.

מה עושים עם הטופו במקום מרינדה?
חותכים את הטופו, מוסיפים את מרכיבי הרוטב ומחממים, ובתוך כמה דקות יש טופו צלוי מהטובים שיש. אם זו ארוחה למשפחה שלמה וצריך להגדיל את הכמויות ואת שטח הצלייה, אפשר להכין בתנור – ואז אני ממליצה לשטח את הטופו בתנור בשכבה אחת. הוא יוצא מהתנור צלוי אחרי שהטעמים נספגו בו והטעם של התבלינים "נפתח" בחום ובשמן. פרוסות הטופו מתאימות גם בתור נשנוש, ואפשר גם להוסיף אותו לסלט, "לנגב" עם רוטב או להוסיף למוקפץ.

#3 חברים טובים של טופו – קרם קוקוס ורוטב עגבניות
הטופו הוא חומר גלם עדין, שלא לומר ניטרלי. אפשר להספיג אותו בטעמים או לעטוף אותו ברוטב דומיננטי.
קרם קוקוס + טופו = סיפור אהבה
קרם קוקוס בשילוב תבלינים תאילנדים, כמו משחת קארי דומיננטית, מאפשר ליצור טעמים חזקים שהרבה אנשים אוהבים במיוחד (וכן, יש גם מי שממש שונאים). הרוטב הזה משתלב נהדר בטופו, כרוטב עדין שמשתלב בטעמים ולא מתנגש בטופו, וגם בו אפשר להשתמש בטכניקה הנוחה של התאמת גודל החתיכות להעדפת חוזק הטעמים. חותכים לקוביות קטנות אם אוהבים טעמים חזקים, או גדולות אם מעדיפים טעמים עדינים.

רוטב עגבניות + טופו – תוצאה מפתיעה
אחד המתכונים האהובים עליי הוא טופו בטעם פיצה, גם אחרי 17 שנים שאני מכינה אותו. אנשים מתאהבים בו מיד. אני פשוט מכינה רוטב פיצה, ומוסיפה אליו טופו שהקפצתי.

#4 שחקן חיזוק מעולה לטופו קראנצ'י – הקורנפלור
רבים אוהבים לשלב את הטופו עם קורנפלור – כשמצפים את הטופו בקורנפלור מעניקים לו מרקם קראנצ'י שרבים אוהבים. שימו לב שאחרי ה"איטום" הטופו לא סופג טעמים, אז מומלץ לתבל מראש.

אפשר גם להכין טופו-שניצל: מכינים בלילה ממים וקמח (יכול להיות גם קמח עדשים), ואחרי כן טובלים בפירורי לחם. אפשר כמובן לתבל את הפירורים כמו שאתם אוהבים.

#5 שילובים, תיבולים ועוד כמה סודות טעימים
טופו בפשטידות וקציצות
טחנו את הטופו במעבד מזון ומכאן והלאה יש לכם בסיס מעולה שתוכלו להוסיף לו ירקות וטעמים, ולהכין קציצות או פשטידה. פשטידות טופו הן מאוד יציבות ומאוד מזינות כי הן עשירות בחלבון. אפשר להכין אותן במגוון טעמים – הוסיפו לטופו עשבי תיבול. תוספת בזיליקום, למשל, תשדרג לטעם של פסטו איטלקי, והיא מושלמת גם לקציצות וגם לפשטידות.

איך לתבל טופו?
כלל הבסיס הוא שהטופו אוהב טעמים חזקים – תפתחו את המקרר, תוציאו ממנו את הרטבים ותראו מה יכול להתאים לטופו וגם למה שמתחשק לכם עכשיו. הרבה פעמים מתבלים את הטופו "בחלב אימו" – סויה, אבל גם רוטב ברביקיו הוא בחירה מעולה, ואפשר לקנות או להכין בעצמכם.
גם מיץ לימון הוא חבר טוב מאוד של טופו, והוא בחירה קלאסית ומומלצת. הוא מעולה עם קצת סויה ושמן זית, ומשנה את טעם הטופו דרמטית.

הקפאת טופו והפשרה – טכניקת הכנת טופו שאולי תרצו להכיר
הטכניקה הזו דורשת הקדמה: התוצאה שמתקבלת מהפשרה של טופו קפוא מזכירה קצת את היחס שמקבלות גויאבה או כוסברה – או ממש אוהבים או ממש שונאים. אישית אני לא מתחברת למרקם של טופו קפוא מופשר. כמו כל ירק עשיר בנוזלים, כשמקפיאים את הטופו, נפח המים מתרחב, נשברות דופנות הטופו. כשהמים מפשירים הם בורחים החוצה ונשאר מרקם אחר לחלוטין כתוצאה מהתהליך – מרקם יבש יותר. גם אם תרטיבו אותו, הוא לא יחזור למרקם הבסיסי. אבל מה שמעניין בטופו מופשר הוא שבמרקם החדש הוא מצליח לספוג טעמים טוב יותר. יש מי שדווקא אוהבים מאוד את השיטה הזו, כך ששווה לנסות ולבדוק בעצמכם.

רוצים להתחיל להתנסות בטופו? מעולה. אל תעצרו עד שתגיעו למתכון שאתם אוהבים ושמתאים להעדפות שלכם – אני בטוחה שתמצאו אותו.

מתכונים נוספים שכדאי לטעום