פשטידה, פאי וטארט נפגשו…
כולם מכירים את הטארט, הפאי והפשטידה, אך לא כולם יודעים מהו ההבדל בין השלושה. אומנם כל המאפים הללו כוללים בסיס כלשהו של בצק ומילוי בתוכו, אך אולי תופתעו לגלות שלכל אחד מהמאכלים הללו יש מאפיינים ייחודיים המבדילים אותו מהשאר. אז רק כדי לעשות סדר אחת ולתמיד אספנו עבורכם את כל המידע שיסביר מהם ההבדלים בין השלושה. בנוסף, הכנו לכם שלושה מתכונים להכנת כל אחד מהמאפים הללו.

ראשית נתחיל מהפשטידה. פשטידה תמיד תהיה מאכל מלוח והיא מאפשרת הרבה יותר אופציות מבחינת השימוש בבצק. ישנן פשטידות עם בסיס בצק פריך, ישנן פשיטות שבהן הבצק דווקא מונח על חלקן העליון וישנן פשטידות שאינן כוללות בצק כלל או שיש בתוכן פירורי לחם. בתוך הפשטידה לרוב תהיה תערובת של ירקות, שמנת וגבינות, אך ישנם גם מתכונים המכילים מרכיבים מן החי כמו עוף, בקר ואפילו דגים.
לעומת הפשטידה, הפאי יכול להגיע גם בגרסאות מלוחות וגם בגרסאות מתוקות. לפאי תמיד תהיה תחתית בצק פריך, ובמתכונים מסויימים יהיה למאפה גם מכסה בצק מלמעלה. פאי מתוק יכול להכיל פירות, שוקולד ואפילו גבינה, בעוד הפאי המלוח, בדומה לפשטידה יכול להכיל תערובת חלבית או תערובת בשרית.
הטארט גם הוא מאפה עם בסיס של בצק פריך, אך לעולם לא יהיה מכוסה בבצק בחלקו העליון. לרוב, המילוי של הטארט יכלול איזשהו סוג של קרם, כמו קרם פטיסייר. את הטארט נהוג להכין בכלי רדוד ולרוב מגישים אותו קר או בטמפרטורת החדר, לעומת הפאי שאותו נהוג להגיש חם.
אם אתם מחפשים מתכון דגל לחג השבועות הבא, זה המתכון עבורכם. זוהי אחת מהפשטידות הקלאסיות ביותר וזה כלל לא מפתיע, משום שהיא נפלאה במרקמה ובטעמה. כך תכינו את הפשטידה האייקונית הזו:
בסיר גדול שמים את הברוקולי במים ומרתיחים. מיד עם ההרתחה מסננים את הברוקולי. מערבבים יחד את כל שאר חומרי הפשטידה: ביצים, שמנת לבישול, גבינת חמד, קמח, אבקת אפייה וכף מרק עוף פרווה. משמנים היטב את התבנית. מפזרים בתוך התבנית את הברוקולי המבושל ושופכים מעליו את בלילת הפשטידה. מכניסים לאפייה בתנור בחום גבוה למשך חמש דקות. לאחר מכן מנמיכים את חום התנור לחום נמוך וממשיכים לאפות במשך כחצי שעה.
רבים נרתעים מלהכין פאי בגלל העבודה עם הבצק הפריך. המתכון הזה יפיג את החשש בן רגע. ראשית, כל מה שתצטרכו הם ארבעה מרכיבים בלבד, ושנית, תהליך העבודה כולו אורך כעשרים דקות. הסוד הוא להשתמש בבצק פריך מוכן. כך תכינו פאי שוקולד ופקאן:
בטרם תחילת העבודה הפשירו בצק פריך מוכן. מעבירים את הבצק לתבנית פאי ומהדקים בעדינות לתחתית ולדפנות. אם ישנן שאריות בצק יש להסיר אותן עם סכין. מכניסים את הבצק להקפאה למשך כחצי שעה. מחממים את התנור מראש לחום נמוך. כעת, מוציאים את התבנית מהמקפיא ואופים במשך כעשרים דקות עד להזהבה. בסיום, מוציאים את התבנית ומצננים היטב. במיקרוגל ממיסים יחד שוקולד ושמנת מתוקה. מוסיפים לתערובת פקאנים קצוצים ומערבבים. יוצקים את מילוי הפאי בתוך הבצק, מסדרים חצאי פקאנים מעל ומקררים במשך שעתיים עד להתייצבות מוחלטת.
מתכון הטארט שבחרנו להביא בפניכם כולל בצק ייחודי המכיל אגוזי לוז, כך שטעמו יוצא דופן ומפתיע. בשילוב עם מלית הגבינה מתקבל דואט חגיגי ומרשים. כך תכינו את הטארט המשובח הזה:
ראשית, אופים את אגוזי הלוז במשך כחמש דקות. בסיום ניתן לקלף את קליפת האגוזים בקלות. טוחנים את האגוזים ללא הקליפה לכדי פירורים דקים. מערבבים יחד חמאה, קמח, מלח וסוכר במיקסר. מוסיפים חלמון ביצה, גרידת קליפות לימון ותפוז ומערבבים עד לקבלת בצק אחיד. משטחים את הבצק על גבי תבנית טארט משומנת בחמאה. את התבנית מעבירים למקרר למשך שעה לפחות. בתום הקירור אופים את הבצק בתנור על חום בינוני-גבוה, במשך כחצי שעה או עד שהבצק מזהיב. בתום האפייה מוציאים לקירור בטמפרטורת החדר.
להכנת המלית מקציפים יחד חלבוני ביצים וסוכר עד לקבלת קצף יציב. בקערה נפרדת מערבבים היטב גבינות, תמצית וניל, גרידת לימון וקורנפלור. משלבים התערובת עם קציפת החלבונים תוך תנועות קיפול. מעבירים על גבי תחתית הבצק ואופים במשך כשעה בחום נמוך.
