סירות דלורית ממולאות
הימים מתקצרים, בשמיים מופיעות ציפורים נודדות, הנחליאלים מנדנדים בזנבם והאוויר מתקרר – כל אלו מבשרים שהסתיו כבר כאן, ותיכף תגיע עונת הגשמים. זהו זמן טוב לארוחה חמה, בריאה ומשביעה, בניחוח סתווי וביתי – סירות דלורית ממולאות. הדלורית היא בעלת טעם מתקתק, מנחם ועשיר, וכשמשדכים לה מילוי מלא טעמים, מתקבלת מנה טעימה ומושקעת. זוהי מנה מרשימה שמתאימה הן לארוחה חגיגית והן לארוחת צהריים או ערב, ואהובה על ילדים ומבוגרים כאחד.

מרכיבים:
- 2-3 דלוריות בינוניות טריות ומוצקות
- כוס קינואה אדומה או לבנה (לפני בישול)
- חצי כוס עדשים כתומות, לאחר השרייה של כ-3 שעות
- 2 כוסות מים
- 5 כפות שמן זית
- גזר בינוני מגורד
- רבע כפית מלח
- מעט פלפל שחור
- תבלינים נוספים לפי הטעם: קינמון, כמון, קארי
ופפריקה מתוקה - שליש כוס עלים ירוקים קצוצים: נענע, כוסברה,
פטרוזיליה, בזיליקום, זעתר טרי וכד' - 3 חופנים של אגוזים וזרעים שונים לפי הטעם מבין
הבאים: שקדים, פקאנים, צנוברים, אגוזי מלך, גרעיני חמניה או דלעת
אופן
ההכנה:
- מחממים תנור לחום של 180 מעלות.
שוטפים את הדלוריות היטב במים. חוצים אותן לאורכן עם קליפתן, ומרוקנים את ליבת
הגרעינים בעזרת כף. מניחים את הדלוריות בתבנית, מזלפים מעט שמן זית ומלח גס
ומכניסים לתנור לאפייה של 20-30 דקות בחום של 180 מעלות. מוציאים כאשר הדלוריות
מתרככות מעט ומתפשט ריח נעים של אפייה. - בזמן שהדלוריות בתנור, מכינים את
המילוי: נותנים בסיר את המים, הקינואה, העדשים המושרות, 2 כפות שמן זית, מעט מלח
ופלפל ותבלינים נוספים על פי הטעם. מביאים לרתיחה על אש קטנה – בינונית, ולאחר מכן
מכסים את הסיר ומנמיכים את האש. ממשיכים לבשל על אש קטנה עוד 10 דקות, ואז מכבים את
האש ומשאירים את המכסה סגור למשך עוד 10 דקות. זרעי הקינואה מתרככים ומוציאים מעין
זנבון לבנבן לקראת סיום הבישול, וזהו סימן שהם מוכנים. - מעבירים את תבשיל הקינואה
והעדשים לקערה, מוסיפים פנימה את הגזר המגורד, העלים הירוקים ואת חופן האגוזים
והזרעים. מוסיפים כף שמן זית ומערבבים. בודקים את התיבול ומוסיפים מלח ותבלינים
נוספים לפי הטעם, במקרה הצורך. - מוציאים את הדלוריות מן התנור
כשהן מעט אפויות והחלו להתרכך. שמים בשקע של כל מחצית דלורית כף או מספר כפות
מתערובת המילוי ומהדקים מעט. ניתן ליצור תלולית קטנה ולקשט בעלי תבלין מלמעלה. - מכניסים את התבנית שוב לתנור
למשך 20 דקות נוספות, בחום של 170 מעלות. אם התנור קטן או שהדלוריות צלויות, ניתן
לכסות את התבנית בנייר כסף בשלב זה של האפייה. - מוציאים את התבנית מן התנור
ומגישים לצד ירקות טריים חתוכים או סלט חסה ירוק וכף טחינה.
בתיאבון!
מוגש באדיבות מאיה נאור, מטפלת מוסמכת ברפואה סינית.
הדלורית שייכת למשפחת הדלועים,
וכשהיא חצויה לאורכה, היא מזכירה בצורתה גיטרה או אגרטל. הטעם שלה מתקתק, אגוזי
ועשיר, והיא מתאימה לבישול ולאפיה. הדלורית עשירה בויטמינים חיוניים – בינהם
ויטמין A ו-C, שחלקם נשמרים אף בבישול
ואפיה.
הדלוריות מופיעות בשווקים לאורך
מרבית השנה וכדאי לקנות אותן כאשר הן טריות ומוצקות. דלוריות מתאימות לשילוב
במאפים, מרקים, תבשילים ועוד. הן נשמרות היטב טרם הבישול, גם מחוץ למקרר.
סירות הדלורית הן מנה יפה, בריאה
ומשביעה, שבה נעשה שימוש במבנה המיוחד של הדלורית על מנת למלא אותה בכל טוב. את
סירות הדלורית ניתן להגיש גם בארוחה חגיגית, וזוהי מנה טבעונית, המתאימה גם
לסועדים שנמנעים ממוצרי חלב או גלוטן או שסובלים מנפיחות בבטן.
