לזניה – כל הטיפים וגם מתכון מנצח
לזניה יכולה להיות המנה המושלמת, כסוג של אוכל מנחם עשיר ומושלם לארוחת חג, אירוע, או סתם ארוחת ערב מפנקת. אבל גם מתכון שמצטיין בפשטותו יכול להיות מורכב וחשוב להבין איך להקפיד שדפי הפסטה לא יהיו פריכים או עיסתיים מדי, ושהרוטב לא יהיה מרקי או דליל מדי.

אז כשאתם מחפשים מתכונים לחג השבועות, לזניה חלבית היא המנה שכדאי להתחיל איתה. כמובן שתוכלו לשנות ולהתאים את המתכון להעדפות שלכם, אבל הטיפים הבאים יסייעו לכם להבין את הבסיס להכנת לזניה מנצחת, שכולם ישתגעו עליה.
מרתיחים את האטריות בשיטה הנכונה
במהלך בישול דפי לזניה מוכנים או טריים, יש להשתמש בהרבה מים. מערבבים כל הזמן, אבל בעדינות, כדי למנוע מהאטריות להיצמד.
לאחר ההרתחה, טובלים את הפסטה במי קרח, כדי להפסיק את תהליך הבישול. התוצאה צריכה להיות אל-דנטה, מכיוון שדפי הפסטה עדיין יתרככו עוד קצת בתנור.
ריקוטה או גבינת שמנת?
לגרסת הלזניה עם רוטב אדום, ריקוטה ומוצרלה הן הגבינות הנפוצות, אבל זוהי רק גרסה אחת של לזניה. בהתחשב בסוגים הרבים, יש הרבה מקום לדמיון ומשחקים עם המתכונים. אפשר לוותר על ריקוטה ולשלב שמנת מתוקה לתוספת קלילות, או להוסיף בזיליקום טרי או נענע מהגינה, בין שכבות דפי הלזניה.
אפשר גם להשתמש בגבינה רכה שתמצאו בשוק האיכרים, או בגבינת שמנת, אם אתם אוהבים את הלזניה שלכם עשירה בטעמים. הנקודה היא שאין צורך להיות מוגבלים לרעיונות מקובעים לגבי האופן שבו לזניה צריכה להיות, כי כל אחד והעדפותיו.
חשוב להבין איך להניח את השכבות
כשמכינים לזניה, חשוב להבין את הכמות הנכונה של שכבות דפי הלזניה. הכמות האידיאלית היא חמש שכבות, אבל אתם יכולים להניח גם שבע או שמונה. המטרה היא שהרוטב יישאר עסיסי, והביס יהיה טעים ולא רך או דחוס מדי.
מתחילים ברוטב על תחתית התבנית, כדי למנוע מדפי הפסטה להידבק. במהלך בניית כל שכבה בנפרד, מומלץ להשאיר רווח מתאים בין הדפים, כך שהם לא יידבקו, ומצד שני שהמילוי גם לא יגלוש מכל הצדדים.
סגירה עם שכבה עליונה של דפי לזניה, בציפוי פרמזן ומוצרלה, מובילה לקסם של פריכות
בשכבה העליונה והאחרונה של הלזניה, מומלץ להשאיר דפים ארוכים, כך שהם יסגרו את המנה. במהלך האפייה, השכבה העליונה תקבל פריכות ותיצור ניגוד רך-פריך יותר, מה שהופך את הלזניה לנהדרת.
חשוב להקפיד על הנחיות זמני האפייה
אי אפשר להציל לזניה אפויה מדי. כשדפי הלזניה מתרככים וקשה להבדיל בין השכבות לרוטב, שיא האפייה עבר. מצד שני, לזניה שאינה אפויה מספיק, יכולה לחזור לתנור לעוד כמה דקות של תיקון קל.
חשוב לבדוק את הלזניה מדי פעם, כי קיימים גורמים רבים שמשפיעים על זמן האפייה: גודל התבנית, מספר השכבות, דפי לזניה טריים לעומת יבשים, בישול נכון של הרוטב, או הנחת כמות גדולה מידי של מילוי גבינה בין השכבות.
הלזניה מוכנה כאשר יש לה חלק עליון שחום יפה עם קצוות פריכים. בפנים, השכבות צריכות לשמור על ביס טעים ומושלם, שאינו רך ואינו קשה מדי, ובלי עומס של מילוי.
כדאי שיהיה רוטב בצד להגשה
אם הלזניה התייבשה קצת או התבשלה מדי, רוטב יכול לעזור. מומלץ להכין קצת רוטב נוסף להגשה, כדי לקבל תחושה נהדרת לשיפור הטעם.
מתכון מנצח ללזניה
המתכון הזה רק נראה מורכב, אבל האמת היא שקל מאוד להכין אותו. הלזניה החלבית הזו עשירה בגבינות והופכת למנה המנצחת של חג השבועות.
מחממים תנור ל-180 מעלות. מערבבים היטב בקערה גדולה גבינת ריקוטה עם כוס וחצי מוצרלה, ביצים, אבקת שום, פפריקה מתוקה, פטרוזיליה, מלח ופלפל. מחממים רוטב פסטו בסיר קטן על אש נמוכה, מוסיפים מים, מלח ופלפל, מערבבים קלות ומכסים, וממשיכים לבשל כחמש עד שבע דקות.
מורחים בערך קצת יותר מכוס רוטב בתחתית תבנית אפייה פיירקס. ומניחים מעל שלושה דפי לזניה. מורחים חצי מתערובת הגבינה על הדפים, ומוסיפים שכבת רוטב. משטחים עם שכבה נוספת של דפי לזניה ומוודאים שכל הדפים מכוסים ברוטב וגבינה.
חוזרים על הפעולה עם מספר השכבות המועדף, מפזרים מלמעלה פירורי מוצרלה ופרמזן, ומכסים בנייר כסף. אופים במשך 45 דקות, מסירים את נייר הכסף וממשיכים לאפות במשך רבע שעה. מניחים לקירור כעשרים דקות לפני ההגשה.
