טאפאסים – גם אתם יכולים
אם אתם עורכים מסיבה ולא רוצים לבלות את כל היום במטבח, אם אתם מעדיפים הפעם לארח בתפריט מקורי, קליל וכיפי או אם פשוט מתחשק לכם להצדיע לתרבות הקולינרית הספרדית – הטאפאסים הם הפתרון המושלם! איך הכל התחיל? מהו מקור המילה טאפאס ואילו מנות מנצחות תוכלו להגיש לאורחים? הנה כל מה שכדאי לדעת על התרבות הגסטרונומית הספרדית שלגמרי כבשה גם אותנו, הישראלים.

60 שניות על תרבות הטאפאס
האגדה מספרת על המלך אלפונסו העשירי מקסטיליה, שחלה ונפל למשכב. כדי להתחזק, המליץ לו רופאו על שתיית יין ואכילת טאפאס – מנות מזון קטנות – בין הארוחות. כשהמלך הבריא הוא ציווה על כל הפונדקים ובתי המרזח בממלכה: מאותו היום, כל יין המוגש ללקוחות יהיה חייב להיות מלווה באוכל!
וזו לא האגדה המלכותית היחידה הרוחשת סביב תרבות הטאפאס. מספרים על המלך אלפונסו ה-13 שקיבל המלצה מיועציו: כדי שהחול המתפזר בטברנה שבעיר הספרדית קאדיז לא ייכנס אל תוך כוס המשקה שלו, כדאי שיכסה אותו עם נתח הבשר הדק המונח לפניו. המלך אהב את הרעיון, בייחוד כשנהנה מהשילוב בין המשקה לבין המזון הקליל, ומאז הקפיד ללוות את משקאותיו האלכוהוליים עם מנות טאפאס קטנות. בהקשר הזה מעניין לגלות כי מקור המילה טאפאס היא מלשון המילה "Tapa" – מכסה, ואכן גם לאחר שאת יועציו של המלך אלפונסו החליף דור חדש בעולם, עדיין נהגו לכסות באמצעות פיסות המזון הקטנות – להלן הטאפאסים – את המשקאות האלכוהולים, לבל יחדרו אליהם זבובים, חול ושאר מרעין בישין.
ולבסוף, יש גרסה הטוענת לכך שפליפה השלישי הוא שתרם לפיתוח תרבות הטאפאס הספרדית. בניסיון להילחם בהתנהגויותיהם הנלוזות של מלחים וחיילים שיכורים, גזר עליהם ללוות כל מנת אלכוהול עם מעט מזון כדי לרפד את בטנם ולנטרל את השפעתו של האלכוהול.
ואנחנו אומרים: לא משנה מהו מקור השם, המנהג או התרבות הענפה שהתפתחה בעקבות המיתולוגיות הספרדיות, איזה כיף שיש טאפאסים בעולם! וכעת, ללא שהות נוספת, נעבור לכמה המלצות מנצחות לאירוח בסגנון טאפאס כמיטב המסורת.
טורטייה ספרדית
תוכלו להגיש אותה חמה או קרה ולשחק עם סוגי הירקות, הגבינות והתוספות. פשוט שמרו על כמה כללי אצבע פשוטים ותיהנו מחביתה ספרדית מפוארת ומשודרגת שהיא מעין פשטידה מהירה, שהכי כיף לחלוק יחד.
להכנת הטורטיה הספרדית נחתוך ונייבש פרוסות תפוחי אדמה ובצל ונטגן אותם יחדיו. לאחר בישול הגון נוסיף תערובת ביצים מתובלת במלח ופלפל ונטרוף את הבלילה במחבת. נהפוך בזהירות ונזרה גבינה מכל סוג שאתם אוהבים, נהפוך שוב ונחלץ את הטורטייה לצלחת גדולה.
זיתים ממולאים בפסטה
ביסים קטנים ומופלאים שהם לגמרי המאפה המושלם לצד משקה אלכוהולי! השילוב בין הזית החמצמץ לבין הפסטה הפריכה עושה את העבודה, ויוצר מנת טאפאס מנצחת שאי אפשר לעמוד בפניה. לאחר בישול הפסטה והשריית הזיתים, נערבב גבינת פטה וצלפים בקערה ונגלגל בעדינות כדורים קטנים מתערובת הפטה לצורת נקניקיות קטנות, יחד עם רצועות הפסטה, סביב לכל זית. כדי ליצור מנה אחידה בטעמיה וקראנצ'ית להפליא, נטבול את כדורי הזית הממולאים בקמח, ביצים ופירורי לחם ונטגן קלות משני הצדדים עד ליצירת כדורים זהובים ופריכים. נגיש עם רוטב המורכב מאורגנו, צ'ילי יבש ושמן זית, לצד כוס יין אהובה.
ארטישוק לימוני על שיפוד
מי אמר שטאפאסים הם רק פחמימות ריקות ומנחמות? גם סלטים מככבים בתפריט! מנת הטאפאס הזו עשירה בטעמים אך פשוטה ונפלאה, והיא מוסיפה לאירוח טוויסט לימוני מרענן. נבשל פלחי לימונים עד להתרככות ונניח להם להתקרר. נוציא את ליבת הלימון ונערבב עם עלי טימין, דבש ושמן, ונתבל במלח ים ופלפל שחור. כעת נצרוב פלחי ארטישוק למספר דקות ונמרח עליו את הרוטב הלימוני. נחתוך גבינת פטה לקוביות, את פלחי הארטישוק המתובלים לרצועות וננעץ על גבי שיפוד בצורה אסתטית – גבינה, ארטישוק וחוזר חלילה. השילוב בין הפטה המלוחה לארטישוק הפריך ולטעמי הלימון המרעננים פשוט מושלם!
קישואים והפתעות ברוטב ויניגרט
ממשיכים עם סלטים, והפעם עם מנת טאפאס שהכי כיף להגיש בקערונת אישית קטנה. כאן מככבים קישואים אפויים המתובלים במלח, פלפל ושמן זית, בצל סגול ורוטב ויניגרט חמצמץ ומרענן המורכב מעגבניה מגוררת, שום, פטרוזיליה קצוצה, זיתי טאסוס קטנים, לימון ושמן זית. השילוב בין הקישואים הבשרניים לבין הרוטב המעורר יוצרים מנה כיפית וטעימה להפליא, וקלות ההכנה נותנת את החותם הסופי: הנה טאפאס שתרצו להכין שוב ושוב!
