חובה על שולחן החג – מנות מסורתיות לחג השבועות
לפני כל ארוחת חג אנחנו מתלבטים אלו מנות נגיש לשולחן. לצד מנות חדשות, מעניינות, מפתיעות ומרשימות תמיד נבחר להגיש גם מנה או שתיים מוכרות. מנות שידוע שתמיד מתחסלות, כאלו שאי אפשר בלעדיהן ושהן מסורת. חג השבועות אינו שונה מבחינה זו. גם לשולחן החג נגיש מנות ידועות ואהובות, כאלה שאנחנו מכינים כבר בעיניים עצומות והן תמיד מצליחות.

לזניה חלבית בשלוש שכבות
אין שולחן מאכלי חלב בשבועות שהוא מושלם ללא לזניה חלבית עשירה וטעימה. לכולנו יש מתכון ידוע שכבר התקבע בראש ואפילו אין צורך לחשוב עליו כאשר מכינים אותו. נתחיל בהכנת רוטב העגבניות ותערובת הגבינות, כך שתהיינה מוכנות לצורך הרכבת שכבות הלזניה. נפתח שתי קופסאות של עגבניות מרוסקות ונכניס לסיר קטן, נוסיף כמה כפות רסק עגבניות, מעט סוכר, מלח, פלפל, אבקת שום גבישי ואורגנו ונבשל כמה דקות עד לקבלת רוטב סמיך.
בקערה נפרדת נערבב גבינה לבנה, גבינת מסקרפונה, קוטג', גבינת מוצרלה מגורדת וקוביות גבינה בולגרית. אין חובה להשתמש בכל הגבינות, אפשר כמובן להשתמש רק בחלק ולוודא שמתקבלת תערובת גבינות שאינה דלילה מידי. לתערובת הגבינות נוסיף מלח, פלפל ואגוז מוסקט ונערבב היטב.
בתבנית אפייה ניצוק תחילה כמה כפות של רוטב העגבניות ונמרח כך שהרוטב יכסה את כל התחתית. על הרוטב נסדר שכבה של עלי לזניה, ניתן לבחור עלים שאינם דורשים בישול מראש. עליהם נמרח שכבה של תערובת הגבינות ועליה כמה כפות מרוטב העגבניות. נחזור על התהליך שנית ונניח שכבה נוספת של עלי לזניה, עליהם תערובת גבינות ועליה רוטב.
בשכבה האחרונה נסדר עלי לזניה, נמזוג את יתרת רוטב העגבניות ונוודא כי הוא מכסה את כל העלים כדי שלא יתייבשו במהלך האפייה. נפזר גבינת קשקבל מגורדת, נכסה בנייר אפייה ונכניס לתנור לחצי שעה בערך, עד שהלזניה מתייצבת. נסיר את נייר האפייה ונמשיך לאפות עוד עשר דקות לקבלת שכבה עליונה פריכה. נוציא מהתנור וניתן ללזניה זמן להתקרר ולהתייצב.
מגש גבינות ויין
יש בישראל מגוון גבינות עצום במגוון טעמים נפלאים שכל אחד יכול למצוא בו את הטעם האהוב עליו. גבינות קשות וגבינות רכות יותר, גבינות צאן או בקר, גבינות בטעמים חריפים ועמוקים או גבינות בטעמים נטרלים יותר. לערב חלבי מושלם נוכל לחתוך לקוביות בינוניות ממגוון גבינות גדול בטעמים שונים, כגון: כדורי מוצרלה קטנים, פטה, בולגרית, רוקפור, קשקבל, גאודה, תום כבשים, מנצ'גו ועוד גבינות רבות, הכל לפי הטעם האישי. את הגבינות נסדר על פלטה גדולה כשבכל קובייה ננעץ קיסם. לצד מגש הגבינות נכין פלטת ירקות פרוסים כגון: מלפפונים, גזר, גמבות בצבעים שונים, קולורבי, סלרי, עגבניות שרי ועוד. נצנן יין מתקתק מבעבע והנה לנו שולחן אירוח חגיגי ויפהפה.
עוגת גבינה לבנה מהפנטת
הקינוח הקלאסי לחג הוא כמובן עוגת הגבינה. הצבע הלבן מהפנט, הטעם אוורירי ומתקתק והריח ממכר. כמובן שיש עוגות גבינה שונות ורבות. ישנן עוגות גבינה אפויות וישנן עוגות קרות, ישנן עוגות פשוטות להכנה וישנן מורכבות יותר, ישנן עוגות עם תוספות של פירות שונים וישנן שלא.
מתכון קלאסי ופשוט לעוגת גבינה עם פירורים שאינו דורש אפייה מתחיל בטחינה דקה של ביסקוויטים פתי בר, שהם יהיו התחתית והכיסוי לעוגה. לפירורי הביסקוויטים נוסיף חמאה מומסת ונערבב עד לקבלת פירורים במרקם חולי. חצי מהכמות נשטח ונהדק היטב בתחתית תבנית האפייה. את התבנית נכניס למקפיא לחצי שעה.
בינתיים נערבב שמנת חמוצה, אבקת סוכר, אבקת פודינג ותמצית וניל עד לקבלת קרם אחיד וללא גושים. נקציף שמנת מתוקה וכאשר היא יציבה ומוכנה נערבב אותה בתנועות קיפול לתוך תערובת הגבינות עד קבלת עיסה אחידה. את העיסה ניצוק לתבנית עם הפירורים וניישר את חלקה העליון. כעת נכניס אותה להקפאה לכמה שעות עד שתהיה קפואה לגמרי.
כשעתיים לפני ההגשה, נכניס את העוגה למקרר כדי שתפשיר, ונפזר עליה שכבה אחידה של יתרת פירורי הביסקוויט. את העוגה ניתן להכין אפילו יום או יומיים מראש ולהשאיר בהקפאה עד למועד הרצוי.
לסיכום, תמיד נעים לחזור לטעמים ולריחות המוכרים. מתכונים שעושים לנו הרגשה של בית, של ילדות של מסורות חג אהובות. המנות הקלאסיות והמוכרות אינן מחליפות את המנות החדשות עם הטעמים והמרקמים המפתיעים, הן משתלבות יחד ויוצרות שולחן חג מהמם שיש בו מסורת וחדשנות בטעמים נפלאים.
