ההיסטוריה (וההיסטריה) של הפנקייק
פנקייק הוא אחד מהמתכונים הקלילים ביותר להכנה, ומהווה קינוח מצוין עוד מהימים שבהם הסבתות שלנו היו ילדות. הוא נחשב לאחד מהמאכלים הכובשים והפופולריים ביותר, הכולל מגוון רחב של וריאציות מתוקות ומלוחות כאחד. אם תהיתם מה ההיסטוריה של הפנקייק, תופתעו לגלות עד כמה הקינוח הזה עתיק.

הפעם הראשונה שהפנקייק הוזכר בכתבים כלשהם היה כאשר תיאור של מאכל מיוחד העשוי מקמח ומים על ידי
הרומאים ואפוי על גבי אבנים חמות, החל להתפשט ברחבי אירופה. למעשה, הגרסה המקורית
של הפנקייק שימשה יותר כתחליף ללחם ומדי פעם היה מוגשת עם פלפל שחור ולאחר מכן עם
דבש. מרומא, הגיעו הלחמים המיוחדים להולנד ולאנגליה. לאחר מכן, עברו תהפוכות שונות
עד שהפכו לגרסאות מטוגנות ועדינות. בצרפת, אנו מכירים עד היום את הגרסה הגדולה
יותר (הקרפ) שהפכה לקינוח. בהונגריה, הפנקייק הפך לבלינצ'ס ובכל מדינה הוא זכה
לגרסה מעט שונה. אך לא רק באירופה היה ניתן למצוא את הפנקייק. מסתבר, כי הוא חיכה למגלי
אמריקה ביבשת החדשה. נרחיב על כך מעט.
כאשר הגיעו
המתיישבים הראשונים ליבשת אמריקה הם חלקו מתכונים ושיטות בישול עם המקומיים. מסתבר
שגם לאינדיאניים הייתה גרסה משלהם לפנקייק שאנחנו מכירים היום. אבל… הפנקייק
שלהם לא היו עשויים מקמח החיטה שאנחנו מכירים היטב, אלא דווקא מקמח העשוי מתירס
מיובש. הוא עורבב עם הגרסה האמריקאית של ריוויון (משקה חמוץ המבוסס על שאריות החלב
שנותר מהכנת החמאה). השילוב המיוחד של החלב החמצמץ עם קמח התירס יצר פנקייקים עבים
במיוחד שנאכלו לרוב ללא סוכר.
הטעם החמצמץ
הפך עם השנים לפנקייק המתוק המסורתי כאשר הריוויון הוחלף בחלב, והנגישות לקמח
החיטה הפכה לגבוהה יותר. כך נוצרה הגרסה העשירה יותר שבה מעורבים גם ביצים וסוכר,
ולמעשה זהו הפנקייק המסורתי שאנו מכירים כיום. עם השנים נוספו לפנקייק תוספות
מתוקות שהעשירו את טעמו.
את הגרסה
הבסיסית של הפנקייק העשוי מקמח, ביצים וחלב כולם מכירים. אך, האם ידעתם כי עד היום
יש ברחבי העולם גרסאות נוספות? עם כניסת
עידן הטבעונות, החלב הוחלף בכמעט כל נוזל אחר המזכיר את מרקם החלב בטעמו, בין השאר
תמצאו: חלב סויה, חלב שקדים, חלב קשיו ואפילו יוגורט טבעוני דליל. הגרסה עם
היוגורט מחזירה אותנו לימים שהזכרנו לפני מאות שנים, שבהם האינדיאנים היו מערבבים
את קמח התירס עם שאריות החלב שנותרו מהחמאה בגרסה האמריקאית הקדומה. את קמח החיטה
אפשר להחליף בגרסה מעט רזה יותר ולהשתמש בקמח כוסמין. במקום החמאה העשויה חלב אפשר
להשתמש בשמן קוקוס, המעניק לתוצר הסופי את טעמו המיוחד.
מעבר למתכון של
הפנקייק עצמו, אפשר לגוון בשלל תוספות טעימות במיוחד שהופכות את הפנקייק לחגיגת
בריאות או לקינוח עשיר בטעמים שונים. נסו להיזכר בכל האפשרויות שפגשתם בקניון
בדוכני הקרפ הצרפתי ותגלו איך הפנקייק מתעורר לחיים. בין התוספות הללו תמצאו: בננה
ושברי אגוזי פקאן, בוטנים קלויים, קצפת עשירה, תותים, ממרח שוקולד עם בננה וקוקוס
טחון, פירות העונה, אוכמניות, סילאן ואפילו חלקי אננס עם אבקת סוכר. כל התוספות
המתוקות האלה הופכות את הפנקייק לחגיגה שאין שניה לה.
אם תרצו להוסיף
לו גוון טעם מלוח תוכלו להשתמש בגבינות רכות, גבינות קשות, ממרחים שונים כמו
עגבניות מיובשות, טפנד זיתים ואפילו חמאת שום.
לפעמים אנחנו
דווקא רוצים להרגיש שאנו סועדים את ארוחת הצוהריים או הערב, ולא
"מסתפקים" בקינוח בלבד. לכן, את הפנקייק אפשר לשנות מעט ולהגישו בגרסאות
מעט מלוחות יותר המועשרות בגבינות עם צימוקים, גבינת מסקרפונה טעימה ומליות דומות
המבוססות על גבינה לבנה, אינסטנט פודינג וניל, סוכר וגרידת לימון. ההבדל העיקרי
בין הבלינצ'ס לפנקייק הוא העובדה שאתם לא מוסיפים סוכר, ומעשירים את התערובת בכוס
מים על כל כוס חלב, כאשר שלוש ביצים שלמות נוספות לשתי כוסות הנוזלים הללו. את
הקמח מוסיפים ביחס של חצי כוס קמח לכל ביצה. את התערובת הזו מטגנים, ממלאים במלית
ומגישים כגלילה מקופלת היטב וטעימה במיוחד.
מתחילים להרגיש
רעבים? אחרי שגיליתם את כל סוגי הפנקייקים הנפלאים, כל שנותר לכם הוא רק לבחור את
התוספות וליהנות מכל ביס.
