בלינצ'ס, קרפ, פנקייק ומה שביניהם
עלה בצק דק, גמיש ושמנוני בדיוק במידה הנכונה, שעליו תוספות מתוקות או מלוחות, מתגלגל בצלחת ונאכל בהנאה. האם מדובר בקרפ, בפנקייק או אולי בבלינצ'ס? אף על פי שההבדל בין סוגי עלי הבצק הללו אינו משפיע על טעמם או על הבחירה לאכול אותם, עדיין מעניין לדעת מה ההבדל ומה מקור המאכלים הנפלאים הללו.

תולדות הבלינצ'ס
שמו העברי של הבלינצ'ס הוא חביתיות ומקורו במטבח הרוסי שם שמו נקרא בליני. זו חביתה דקיקה הנעשית מבלילה דלילה יחסית העשויה לרוב מקמח, חלב וביצים, ויש מי שמוסיפים לבלילה מרכיבים נוספים כמו סוכר, אבקת אפייה ושמן. ככל שהבלינצ'ס יותר דק כך הוא גמיש יותר ונוח למילוי ולגלגול, אם כי חשוב שלא יהיה דק מידי כדי שלא יקרע.
את הבלינצ'ס ניתן למלא עם מלית מתוקה או מלוחה, כיוון שטעמו של הבלינצ'ס עצמו ניטרלי ואין לו נטייה מתוקה או מלוחה.
מנה נפלאה שיכולה לשמש מנת פתיחה לארוחה חגיגית היא בלינצ'ס ממולא פטריות מטוגנות עם בצל ועליהם רוטב שמנת קרמי עשיר.
פנקייק אמריקאי שמנמן ותפוח
גרסה אמריקאית לבליני הרוסי הוא הפנקייק העבה והתפוח. הבלילה שממנה עשוי הפנקייק תהיה סמיכה יותר ותכיל גם סודה לשתייה כדי שתתקבל חביתית שמנמנה יותר ויחד עם זאת אוורירית. מרכיב הסודה יוצר בועות בבלילה והן אשר מעניקות לה את הרכות והקלילות.
רוב הילדים וגם המבוגרים אוהבים להציף את הפנקייק ברוטב מייפל מתקתק או סירופ שוקולד סמיך, אך ניתן לשלב בצלחת גם פירות שונים, אגוזים קצוצים ואפילו קוביית חמאה שתימס באיטיות מעל הפנקייק החמים.
מה מיוחד בקרפ הצרפתי?
הקרפ גם הוא סגנון נוסף של הבליני הרוסי. שמו מעיד עליו כי הגיע מצרפת ולפיכך הוא מעודן יותר, מתוק יותר ונחשב אלגנטי יותר. ניתן למצוא במרכזי קניות גדולים דוכן קרפים ובו מכינים במקום על משטח חם וגדול קרפ ענקי, מורחים עליו לרוב ממרח שוקולד, מקשטים בטבעות בננה ומקפלים לחצי ואחר־כך לרבע, כדי שאפשר יהיה להכניסו לכיס קרטון משולש ולאכול תוך כדי שיטוט בין החנויות. תענוג אמיתי.
אם אתם מחפשים מתכון לקרפ, הינה אחד קל ופשוט להכנה במיוחד: יש לערבב בקערה קמח, חלב, שמן, סוכר וניל, תמצית וניל וביצה, עד שתתקבל בלילה אחידה, חלקה וללא גושים. במחבת חמה מניחים מעט חמאה וממתינים שתימס לחלוטין ותכסה את כולה. יוצקים כף או שתיים מהבלילה (תלוי בגודל המחבת) ומטים את המחבת כך שתתכסה כולה בתערובת.
לאחר כדקה של טיגון קצוות הקרפ מתחילים להתייבש ולהיפרד מהמחבת וזה הרגע להפוך אותו. חצי דקה עד דקה תספיק לטיגון הצד שני ואז ניתן להוציאו לצלחת. כדאי להכין כמות גדולה של קרפים ולהגיש לשולחן בליווי ממרחים, ריבות, גבינה לבנה, שמנת מוקצפת, פירות חתוכים ואפילו גלידה, הכול בהתאם לטעם האישי ולמה שיש בבית.
כיצד נחליט בין השלושה?
אף על פי שמדובר באלתורים שונים של אותו מתכון, יש לכל אחד מהם ייעוד שונה ומבחר מנות שניתן להכין ממנו. אם תרצו קינוח מתוק ועדין, הקרפ יתאים יותר. הוא דק, בלילתו מתקתקה והוא משתלב היטב עם ממרחים מתוקים שונים.
אם תרצו בצק בשרני יותר, עבה יותר ועם נוכחות גדולה יותר בכל ביס, הבחירה שלכם תהיה בפנקייק כמובן. תוכלו להגיש אותו לארוחת בוקר מפנקת או ארוחת ערב לא שגרתית, בתוספת סירופ מייפל או שוקולד מתבקשים או לצד קערת פירות חתוכים.
אם תרצו להכין תוספת למנה עיקרית או אף את המנה העיקרית עצמה, תוכלו לבחור בבלינצ'ס ממולא במגוון טעמים ושילובים. תוכלו לבחור במנה מתוקה או מלוחה, חלבית או בשרית, כאשר סגנון המנה ייקבע בהתאם למלית שאותה תבחרו. בנוסף, תוכלו גם להגיש צלחת עמוסה בלינצ'ס חמימים ואת צלוחיות המילויים בצד וכל אחד יוכל לבחור לעצמו באיזה טעם ירצה את הבלינצ'ס שלו, ולהכינו בעצמו. בדרך זו אפשר יהיה לאכול באותה ארוחה בלינצ'ס מלוח עם תערובת גבינות ותרד ואחריו בלינצ'ס מתוק עם גבינה וסוכר.
ההבדלים בין המאכלים הללו נראה מובן וברור, הבחירה בין עלה הבצק הזה או האחר תלויה בעיקר בסוג המנה שאותה מעוניינים להכין ולאיזו מטרה היא מיועדת. עם זאת, יש ילדים שאוהבים רק קרפ ולא יגעו בפנקייק או להיפך. ולכן, יהיו ההבדלים והשימושיים אשר יהיו, אתם בוודאי תמשיכו להכין את המנות האהובות כפי שעשיתם זאת בעבר.
